Това предвижда проектобюджета за 2018 г.

Държавната субсидия за политическите партии вероятно ще запази досегашния си размер. Сумата от 11 лева за получен глас остана непроменена в проектобюджета на финансовото министерство.

На референдума миналата година 2,5 милиона гласоподаватели поискаха субсидията за партиите да бъде намалена от 11 на 1 лев за получен глас. Тогава голяма част от политическия елит пое ангажимент да се вслуша в народната воля.

ЕК предлага промени във финансирането и дейността на партиите

С проектобюджета за 2018 г. обаче стана ясно, че това едва ли ще се случи. А в четвъртък, по време на обсъждането на парите за догодина, депутатите с половин уста го потвърдиха.

Управляващите все пак обещаха да помислят за компромис - намаляване на парите, но с малко. Социалистите имат официално решение, че подкрепят намаляването на субсидията. Но не са сметнали с колко. А в предишни мандати Патриотите бяха твърдо "за" орязването на партийните пари. Дали позицията им е същата и днес, ще стане ясно при гласуването в пленарната зала. 

Общата сума за петте парламентарни партии през следващата година ще възлезе на малко над 30 млн. лева. ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти" - по 3,5 млн., ВОЛЯ – 1,6 млн.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.