Учени откриха на какво се дължи появата им

Ниското ниво на гама аминомаслени киселини в организма ни пречи да потискаме маниите си. Това установиха учени от Университета в Кеймбридж, цитирани от БГНЕС.

По-рано те открили, че намаляването на активността на хипокампа – областта на мозъка, която отговаря за формирането на емоциите и за паметта, води до неспособност да се „противопоставим“ на неприятните образи в съзнанието си.

СЕЛФИ НА РЪБА: Колко опасна може да бъде манията сред децата?

С помощта на магнитно-резонансна спектроскопия изследователите възстановили картината на химическите процеси в мозъка на пациентите, страдащи от мании. Оказало се, че при тях се наблюдава понижено ниво на гама аминомаслени киселини в хипокампа.

По-рано можехме да твърдим, че едната част на мозъка влияе върху работата на другата. Но сега е ясно, че невромедиаторите също играят важна роля. Нашето проучване доказва, че пациентите могат да се избавят от маниакалните мисли, ако се увеличи съдържанието на гама аминомаслени киселини в хипокампа“, заяви професорът от Кеймбридж Майкъл Андерсън.

Фобии, които ни причиняват интернет и смартфоните

Синтетични аналози на този вид киселини се получени още в средата на миналия век.

Учените се надяват, че резултатите от тяхното изследване ще бъдат използвани в клиничната практика и ще помогнат за лечението на обсесивно-компулсивния синдром, тревожност и посттравматични разстройства, шизофрения, депресия и други психични заболявания, свързани с маниакалните мисли. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.