Социалдемократите се отказват окончателно от коалиция с нея

Историческа криза в Германия. Четвъртият мандат на Ангела Меркел е под въпрос и за пръв път от десетилетия може да се стигне до повторни избори. Преговорите се провалиха след оттеглянето на партията на Свободните демократи и бяха обвинени в безотговорно поведение.

Еманюел Макрон: Политическата криза в Германия не е в наш интерес

Това не оставя много варианти пред Ангела Меркел. Социалдемократите, с които тя управляваше в последните четири години, потвърдиха, че няма да има нова коалиция. Те смятат, че партията се е обезличила от съюза с Меркел.

"Според нас е важно народът, суверена на нашата страна, да може отново да оцени ситуацията. Не се плашим от нови избори", заяви лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц.

Политическото бъдеще на Германия – все по-несигурно

Тежки преговори за формиране на коалиция в Германия

Ангела Меркел отиде при президента и го информира на какъв етап са опитите за съставяне на кабинет. Той поиска парламентарно представените партии да се постараят да постигнат разбирателство.

"Сега е моментът, в който партиите да спрат за момент и да преосмислят позициите си. Те са в германския парламент, за да служат на обществения интерес. За да служат на страната си", каза президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Партията на Меркел бележи най-ниския си рейтинг от 6 години

Процедурата, която би довела нови избори, не е нито кратка, нито проста. Тя минава през гласуване в Бундестага дали Меркел да бъде обявена за канцлер. Ако не събере достатъчно гласове, ще ма нов вот и канцлер ще стане този, който събере най-голяма подкрепа. Едва след това президентът може да обяви нови избори.

"Днес е ден за дълбок размисъл за бъдещето на Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно страната да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", заяви Меркел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.