Роб Уейнрайт се срещна с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с изпълнителния директор на Европол Роб Уейнрайт в сряда. Двамата обсъдиха рисковете и заплахите пред европейската сигурност, както и ролята на Европол и на националните правителства за преодоляването им.

В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров и посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс, съобщават от правителствената пресслужба.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Изграденото доверие между службите за сигурност на Великобритания и България трябва да се запази”, заяви Борисов по време на публичната дискусия на високо ниво „Отвъд Brexit - бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз".

България активно подкрепя Европол в борбата с различни видове престъпления през последните години”, категоричен бе Уейнрайт.

Той подчерта, че Европа е изправена пред сериозни заплахи, начело с тероризма.

Борисов: Ако Brexit не протече гладко, ще има хиляди съдби на кръстопът (ВИДЕО+ СНИМКИ)

Трафикът на мигранти също остава сериозна заплаха. Европол е установил над 70 000 престъпници, замесени в тази дейност в Европа. Освен това, имаме всички останали видове организирана престъпност: трафик на наркотици, трафик на тютюневи изделия - всичко това представлява сложен проблем за сигурността ни в Европа“, поясни директорът на Европол.

Премиерът коментира и темата за Западните Балкани.

Влиянието, контактите, агентурата, ако щете, които има Великобритания в региона, трябва да бъдат в услуга на всички, както досега. За радост с Тереза Мей имаме пълно разбиране по темата, че на Западните Балкани и въобще на Балканите трябва много активно да се помогне от ЕС“, заяви Борисов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.