Те са сключили споразумение с държавата

Саудитските власти са освободили 23 от общо около 200 влиятелни личности, задържани през ноември по обвинения в корупция, след като те са сключили споразумения с държавата, съобщи местният вестник "Оказ", цитиран от Ройтерс.

ГНЯВ В ИНТЕРНЕТ: Къде държат арестуваните саудистки принцове? (ГАЛЕРИЯ)

В информацията не са посочени имената на пуснатите на свобода.

Арести на министри и принцове в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Това е първото освобождаване на толкова много хора, откакто кралски особи, бизнесмени и държавни служители бяха арестувани при кампания, ръковедена от престолонаследника принц Мохамед.

Саудитски банки замразиха 1200 сметки заради разследване

От началото на ноември заподозрените са държани в луксозния риядски хотел "Риц Карлтън", а скоро срещу тези, които отричат повдигнатите им обвинения, ще започнат дела.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Злоупотреби за 100 млрд долара в Саудитска Арабия

Саудитските власти не гледат на сключените споразумения с освободените като на изнудване, а като на изпълнение на задължения, за да бъдат възстановени парите, които в продължение на няколко десетилетия са били отнемани по незаконен начин от Саудитска Арабия, най-големия производител на петрол в света, отбелязва Ройтерс.

МОДЕРНИЗАЦИЯ ИЛИ ЗАВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА: Какво става в Саудитска Арабия?

В социалните мрежи беше качен видеозапис, на който Сауд Дауиш, бившият изпълнителен директор на компанията "Сауди телеком", който бе сред задържаните, казва, че с него са се държали добре, че кралския дворец е осигурявал денонощно добро хранене.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.