Защо данните на общината, държавата и гражданите са различни?

Тези дни въздухът, особено в София, не се диша, но се вижда. Докато на сайта на Столичната община имаше съобщение, че замърсяване не се очаква, уредите на държавата измериха мръсен въздух няколко пъти над нормите.

ОПАСНО МРЪСЕН ВЪЗДУХ: Какво да правим, ако замърсяването е сериозно?

Това мерят и граждани, които по собствена инициатива са сложили около 200 уреда в столицата. Данните се събират в реално време на https://airtube.info и всеки може да види какъв е въздухът в момента.

Тежък смог задушава София и големите градове

„Проектът е немски и цяла Европа е опасана от такива сензори. Горди сме с Аirtube, тъй като е изцяло българска разработка и показва не само текущото състояние, а и статистика на замърсяванията. Мерим със станции, които са създадени от граждани в Германия и в които има надеждна електроника”, обясни в „Здравей България Стефан Димитров от Аirsofia.

Информацията на сайта е истинска. Властите в Германия приемат тази мрежа като спомагателна към техните официални уреди”, поясни още Димитров.

Опасно мръсен въздух в цялата страна от началото на годината

„На сайта sofia.bg в раздела „Околна среда” в екобюлетина получаваме показанията в реално време в петте станции на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда. Уважаваме усилията на гражданите и ценим тяхната информация”, коментира Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

"Въздухът в София е убийствен" и още шеги от социалните мрежи (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Системата за ранно предупреждение, която представихме преди около месец, е разработена от специалисти от БАН. Нормално е, когато една система започва да работи, да има период с евентуални грешки. Очакваме в следващите дни срещи с екипа, който разработи програмата, за да може да се постигне достоверна информация”, обясни Радева.

Няма да регистрират колите, които замърсяват въздуха над нормата

Екип на „Здравей, България” отиде в измервателната станция на Изпълнителната агенция по околна среда в квартал „Борово”, за да види уредите на държавата и какво показват те в реално време.

Разберете във видеото!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.