Енергийният министър каза, че не трябва да има опасения за рязък скок

Сериозен скок в цената на тока за домакинствата. Прогнозата е на бизнеса. Според разчетите на работодателите, увеличението ще е от 15 до 30 процента.

А причината, според тях, е картел между производители и търговци на ток, които играят на свободния пазар и изкуствено вдигат цената.

Държавата мигновено контрира. Ресорният министър Теменужка Петкова е категорична - сметките за ток няма да се променят.

Национален протест срещу поскъпването на тока (ВИДЕО)

4-те работодателски организации, които държат 82% от работните места в страната, смятат, че има договорка за спекулативно вдигане на цената на свободния пазар с между 30 и 60%, а това щяло да доведе до много чувствителен ръст при крайните потребители.

„Този ръст в цените ще се отрази на цените на стоките и продуктите, неминуемо ще се прехвърли и върху цените за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

„Докато има монополизъм в енергетиката - ще бъде така”, заяви Божидар Данев, БСК. 

С колко ще поскъпне животът с новите цени на тока за бизнеса?

Работодателите се заканиха, че ще внесат сигнал в Комисията за защита на конкуренцията. Защото подозират, че и производители, и търговци на ток договарят цените помежду си.

„Голяма част - 80%, продават под масата, останалата част я продават с цел да вдигат цената на борсата”, коментира Кирил Домусчиев, КРИБ.

„Става въпрос са шепа търговци, не за всичките”, заяви Васил Велев.

„Да, това е недопустимо неафиширано, когато всички увеличават цената на тока, който предлагат - какъв по-ясен знак, че разликата в цената на тези, които произвеждат тока е драстично различен”, коментира Цветан Симеонов, БТПП.

Само няколко часа след изявленията на бизнеса последва и реакция от страна на държавата. Енергийният министър Теменужка Петкова свика спешен брифинг и обясни.

„Не може да се прави такъв паралел, потребителите трябва да са спокойни - това е спекулативно”, заяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Според енергийния министър, ако бизнесът има съмнение за картел, трябва да сезира отговорните институции.

„Аз и моят екип, правителството, заставаме твърдо зад това - да има най-строги санкции. Моят апел към българския бизнес е незабавно да сезират съответните органи”, заяви Теменужка Петкова.

Въпреки крачката назад, която направиха синдикатите, работодателските организации не са се отказали от намеренията си за протест, само че вместо в края на януари, както беше планирано, това ще се случи в първите дни на февруари.

Ако прогнозите на бизнес се сбъднат, то за нас, като потребители, това означава и скок в цените на стоките в магазина. Най-голямо отражение ще има при местните продукти - някъде около 5 на сто, ако цената на тока скочи с 30%. При олиото и маслата ръстът тогава ще е с малко над 4 на сто, а при млечните продукти - 3,8%.

Разбира се, това засега за прогнози. А държавата обещава да следи свободния пазар. Министър Петкова обеща до няколко дни да качи в интернет за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за енергетиката. Те ще дадат правомощия на енергийния регулатор да проверява и разследва нередности и на свободния пазар.

Репортери: Богомил Грозев, Яна Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.