България представи приоритетите си за председателството

Първа международна конференция в Националния дворец на културата. Основният дебатът между председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси се завъртя около темата за сигурността и миграция. И по-специално - работи ли споразумението с Турция за реадмисия на бежанци.

По традиция председателство започна с  дебат за европейската политика.

ЕП с първа сесия от началото на българското европредседателство

Най-трудното досие, с което България ще трябва да се справи през следващите 6 месеца, е миграцията.

„Миграцията - това е един от най-сериозните проблеми”, заяви Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисия.

„Не работи споразумението с Турция така, както ние бихме искали да работи. Особено в частта с реадмисията”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Не съм съгласен с твърденията, че механизмът за презаселване се провали. Много страни-членки поеха своята част от тежестта на мигрантската криза, затова не е коректно да говорим за провал.  Не бих искал да се стигне дотам, че страните членки в случай на нова мигрантска вълна няма да могат да разчитат на солидарността на останалите в Съюза”, заяви Тимерманс.

Комисията вече обяви,че нови страни няма да се присъединяват в рамките на този мандат. На практика това прави един от нашите приоритети трудно изпълним. Това е и причината през май, по време на срещата на върха да бъде подписана декларация за развитие на Западните Балкани.

„Да направим един честен план на всяка една от държавите”, призова Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС.

„Смятаме, че процесът по присъединяване на Западните Балкани е безалтернативен”, заяви Кристиан Вигенин, председател на Комисията по европейски въпроси.