Първо щяло да има обществено обсъждане

Гласуването на Истанбулската конвенция се отлага. Парламентът „постави на трупчета” гледането й както в комисиите в Народното събрание, така и в пленарната зала. 

Парламентарното затишие по Истанбулската конвенция по план трябва да продължи няколко седмици. Но може и да се проточи до края на българското европредседателство през лятото. Време, в което обществото да се информира за същността на конвенцията, да се убеди, че тя е в негов интерес, да премахне съмненията за признаване на трети пол и еднополови бракове, и - в крайна сметка - да се стигне до съгласие 

ЗА 1 ГЛАС: Истанбулската конвенция не мина през парламентарна комисия

Аргументите на мнозинството от ГЕРБ са, че ще чакат да се постигне обществено съгласие по тази проблематична тема. Надяват се до края на българското европредседателство през юни месец да се постигне обществено съгласие и Истанбулската конвенция да бъде гласувана.

Църквата в остър спор с правителството за Истанбулската конвенция (ОБЗОР)

„Ще предложим тази точка да бъде отложена, докато се проведат всички консултации с българското общество и Светия синод”, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Отец Дионисий: Да се забрани на премиера и министрите да влизат в църква

„Коалиционните партньори от ГЕРБ ни послушаха. Аз го приемам като една стъпка напред в коалиционната култура, защото през последните седмици между ГЕРБ и Обединените патриоти имаше известни скърцания и търкания”, заяви Волен Сидеров.

Протести заради Истанбулската конвенция в центъра на София (ВИДЕО)

Междувременно Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание искане за провеждане на референдум с конкретен въпрос трябва ли българския парламент да ратифицира Истанбулската конвенция. Подписите, които са внесени, са 74.

Захариева: Референдумът да бъде "за" или "против" домашното насилие (ВИДЕО)

Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че от изявлението на ГЕРБ станало ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството и затова този референдум ставал още по-наложителен.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Според БСП референдум и предшестващата го обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме изправени, четейки тази конвенция. 

Репортери: Ина Гълъбова, Калина Влайкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.