Вижте истински истории, разказани от българи, които работят във Великобритания

Как се изкарват пари с работа зад граница? Това провери екип на NOVA, като посети лагер на български работници във Великобритания.

ЕКСКЛУЗИВНО: Ферма за модерно робство или бригада за бране на цветя?

След като британски медии разпространиха новината, че наши сънародници работят като роби във ферма за цветя, някои от героите на репортажа на Миролюба Бенатова потвърдиха това. Други обаче отричат. Казват, че се чувстват добре, живеят като „бели хора” и изкарват достатъчно пари. И не възнамеряват скоро да се връщат в България.

Друга група от работниците обаче се оплаква от условията на живот в кампуса. Пред камерата ни те показаха в колко тесни стаи живеят, как пускат монети в автомат, за да имат ток. Твърдят, че понякога изчезват пари от банковите им карти – суми, достигащи до 700 паунда.

„РОБСКИ” ГУРБЕТ: Екип на NOVA влезе във ферма за цветя във Великобритания

Повечето от недоволните не се връщат в родината, защото не могат да си го позволят финансово. Трябват им пари за път, както и за погасяване на кредитите, които са изтеглили, за да тръгнат на гурбет.

А статистиката сочи, че средствата, изпратени у нас от работещи в чужбина българи през последните 10 години, биха стигнали за изплащане на външния ни дълг.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.