Кремъл отрече в инцидента да са участвали редовни руски военни

Москва обяви, че десетки руски граждани са били ранени този месец в Сирия, но отрече всякаква отговорност за тяхната дейност на фона на все повече съобщения за жертви сред руски наемници, съобщава БГНЕС. Коалицията начело със САЩ на 7 февруари удари по военна част, която нападаше позиция на "Сирийските демократични сили" източно от река Ефрат в Източна Сирия и уби около 100 души.

Американски самолети обстрелваха отряди на Башар Асад в Сирия

Съобщено беше, че сред жертвите на удара има много руски наемници, по данни на техни роднини и на паравоенни групи, както и на политически организации, които публикуват информация за жертви.

Ердоган: Ще вземем мерки срещу американските оръжейни доставки в Сирия

В началото на февруари телевизионният канал Си Би Ес съобщи, че руски граждани са били част от подразделения на сирийските правителствени или, които на 7 февруари са нападнали щаба на подкрепяните от Вашингтон "Сирийски демократични сили" до селището Хашам в провинция Дейр ез Зор. В отговор международната коалиция начело със САЩ е нанесла удар по правителствените сили.

Иран: Западът изпраща гущери, за да следят ядрената ни програма

Руското външно министерство, което преди това беше казало, че вероятно са били убити петима руски граждани, във вторник излезе със съобщение, че „има също и няколко десетки ранени” при нападението. Руското ведомство каза, че „има руски граждани в Сирия, които са отишли там с различни цели” и „не е работа на външното министерство да оценява законността на техните решения”.

Русия награди посмъртно загиналия в Сирия пилот на Су-25

Министерството в Москва каза, че е помогнало на ранени руснаци да се върнат у дома, където те „получават медицинска помощ в различни лечебни заведения”.

Москва отрече, че в инцидента са участвали руски военни. Руски длъжностни лица отказват да признаят, че в Сирия има руски наемници, въпреки че има все повече доказателства, че те са сражават активно на страната на сирийското правителство.

Сирийски бунтовници свалиха руски самолет (ВИДЕО)

В неделя на официалния сайт на Руската православна църква в централния руски район Рязан беше съобщено, че казакът Алексей Митин е бил ранен в битка докато е изпълнявал военните си задължения и е починал в болница в петък. Впоследствие съобщението беше променено и в него се казваше само, че Митин е починал.

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

Местният казашки лидер Андрей Даценко, който написа във Фейсбук, че Митин е бил ранен в Сирия, също изтри съобщението си. Руското правителство подготвя законопроект, който ще направи легални частните военни компании, за да изчисти сегашния неясен статут на наемниците, участващи в конфликти зад граница.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.