Целта е кандидат-водачите да натрупат повече часове зад волана

Шофьорите без книжка да излязат на пътя! Идеята е на Министерството на транспорта и МВР. Целта е кандидат-водачите да натрупат повече часове зад волана, преди да получат свидетелство за управление. Така, ако предложението се приеме, още на 17 години шофирането ще е разрешено.

Роза е на 36 и в момента се кара курсове за шофьорска книжка. Казва, че не е закъсняла, а узряла да седне зад волана. Затова и не разбира идеята още на 17 всеки, който е минал успешно през курс и е изкарал вътрешни изпити по теория и практика, да може да шофира. Законно. С книжка, но  временна.

„Целта е да се подготвят по-добре водачите на пътищата”, заяви Дамян Войновски,  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Забраняват на хора с високо кръвно и диабет да шофират

За непълнолетните шофьори ще има ограничения.

„Да се движи в определена част на денонощието, при определена скорост, да не може да вози пътници”, обясни Войновски.

Кандидат-водачите задължително ще трябва да са с придружители в колата.

„При всички случаи трябва да има изисквания към придружителя”, обясни Войновски.

„Виждате този как взе завоят и този. Някой предлага тези хора утре да бъдат обучители в процеса”, коментира  Йонко Иванов, Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка.

За придружителите ще има изисквания. Какви - тепърва ще се решава. Но автоинструктурите са категорични – да учиш е професия. И не всеки я може.

МВР ОТЧИТА: Шофьори без "Гражданска отговорност" и масови нелегални превози

„Придружителят може да е на 70 години. И преди 50 години да е взел книжка, а законът се е изменил оттогава 80 пъти. И той вече не познава знаците”, коментира Иванов.  

А при евентуални произшествия - отговорността ще носят и непълнолетните шофьори, и придружителят им. 

От произшествията ще зависи дали временната книжка ще стане постоянна. Ако през едногодишния период кандидат-водачът не е имал сериозни произшествия, то на 18 ще трябва да се яви на изпит. За постоянно свидетелство.

Ако пък книжката се изкарва след пълнолетие, както е в случая на Роза, то шофирането с придружител ще бъде по желателно, а не задължително.

Дали идеята ще стане закон – ще разберем през следващите месеци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.