Премиерът вижда в обвиненията удар срещу Българското председателство

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ се разраства на политическо ниво. БСП ще иска обяснение от Чешката република дали са водени преговори с нашия кабинет и ще сезира Европейската комисия за сделката. Премиерът, от своя страна, вижда в обвиненията удар срещу Българското председателство.

От БСП отправят директно обвинение, че премиерът Бойко Борисов се е срещал с чешкия си колега, за да обсъждат сделката за продажба на българските активи. Изпращат и официални питания към Чешката република и Европейската комисия: „Водени ли са разговори с премиера на Чехия?”, „България поемала ли е ангажимент по сделката?” и „Кой финансира покупката на активите?”

От ГЕРБ веднага опровергаха  обвиненията и извадиха доказателства - в официална позиция Българската банка за развитие обяви, че няма участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ. И още - не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция за сделката с „Инерком“.

Борисов: Няма основания сделката за ЧЕЗ да се смята за съмнителна

Атаката на опозицията по темата ЧЕЗ вече започна. Викат на среща  посланика на Чехия, защото сделката била сключена по техните закони, а компанията-майка е държавно дружество. Опозицията ще пита обсъждали ли са сделката премиерите на България и Чехия.

„Не сме толкова наивни да не разбираме, че зад нея стои друг”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Визитата на чешкия премиер в оставка Андрей Бабиш беше на 22 януари. Официалните теми бяха охраната на границата и Шенген. Темата за продажбата на ЧЕЗ не беше коментирана.

„Госпожата казва, че тъй като банката финансира - премиерът стоял зад сделката. Откровена лъжа, на която трява да реагираме, не само защото не е вярно, а защото още преди 15 дни има публична информация по темата”, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

РОКАДИ В ЕНЕРГЕТИКАТА: Новият министър вероятно ще е от квотата на ГЕРБ (ОБЗОР)

Междувременно, в официална позиция от Българската банка за развитие обявиха, че по никакъв начин не участват в сделката, а премиерът вече разпореди пълна проверка на продажбата на ЧЕЗ и активите на българската компания.

„Сега когато идва в България, ние ще ги посрещнеме и проверяваме и едната, и другата и третата, разбира се. Колегите вчера от БСП, приемам, че добронамерено, казват държавата да извади 380 млн евро да я купи. Първо защо ги продавахме? Защо по време на техните правителства от 2005-та не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим?! А „Енерго-про” и ЕVN защо не ги купим”, попита премиерът Бойко Борисов.

Левицата ще сезира и Европейската комисия. 

Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

„Не може да ни обвняват за всичко и на Теменужка й казах: "Дай си оставката", защото не мога да оставя и нейната, и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея”, коментира още Борисов.

„Г-н Борисов си представи за пореден път, че като даде една жертва, в лицето този път на госпожа Петкова, нещата ще бъдат забравени. Не няма. Към него водят нещата, там е главният бушон”, контрира Корнелия Нинова.

Опозицията вижда и политически интереси.

„ДАНС е подчинена на Бойко Борисов по българските закони. Тоест, ако е вярно, че той стои зад тази сделка, той ще проверява себе си”, добави Корнелия Нинова.

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова: Ще развиваме ЧЕЗ

„Скандално е това, което е казала Корнелия Нинова! Питаме се Корнелия Нинова, когато е била зам.-министър, по този начин ли се е държала, използвала, манипулирала, използвала за нейни цели”, попита Делян Добрев.

А в атаките на Левицата премиерът пък видя опит за опорочаване на Българското председателство.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

„Те нямат желание да имаме успешно председателство. И им е много криво,че е успешно. Добре, че два месеца минаха, остават още четири. Броя ги дните като в казармата. Сега стискам зъби да им слушам глупостите”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Правителството допълва, че каквото и да се случи, цената на тока за бита няма да скочи, защото се определя от регулатора.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.