Чуждите инвестиции в България са се увеличили с 37% през 2017 г.

Чуждите инвестиции в България са се увеличили с 37% през 2017 г. Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) увеличението е с 241,9 млн. евро.

Борисов: Имаме намерения за инвестиции в Кабо Верде (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Инвестирахме много време в това да привлечем сериозни инвеститори през 2017 г. Щастлив съм, че в края на годината, въпреки постоянно споделяната мантра, че инвестициите намаляват, към настоящия момент отчитаме сериозен ръст на инвестициите в размер на 37% в сравнение с 2016-а, когато беше дъното”, коментира в „Здравей, България” Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Борисов и Тони Блеър обсъдиха съвместни инициативи за Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Политическата криза тогава се отрази. Когато има такива смущения, инвеститорите започват да оглеждат други райони. До средата на 2017 г. държавата е застанала само зад осем големи инвестиционни проекта. През последните три месеца на миналата година имахме сериозен ръст”, поясни Янев.

Той изрази увереността си, че 2018-а ще е много добра за инвестициите у нас.

Китай с кодекс за поведение на компании, инвестиращи в чужбина

"През миналата година българският бизнес разшири своите производства и в голяма степен родните инвеститори бяха сериозните. Същевременно имаме и навлизане и на сериозни чуждестранни инвеститори. В първите дни на тази година отчетохме един турски инвеститор, който покрива изцяло производството на фарове и осветителни тела за една от големите автомобилни компании”, обясни още Стамен Янев.

НА ВИСОКО НИВО: Френски инвестиции за България договориха двамата президенти

Тази вечер предстои Българската агенция за инвестиции да връчи наградите „Инвеститор на годината". 70 компании се включиха в конкурса. Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

Участниците в надпреварата са от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, номинирани от търговски камари, областни администрации и общини.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.