Разговорите за финансирането и прозрачността на сделката за ЧЕЗ продължават

Енергийният министър Теменужка Петкова няма основание да подава оставка, заради скандала с ЧЕЗ. Позицията е на вицепремиера Красимир Каракачанов. Коалиционните партньори от ГЕРБ и Обединените патриоти ще решат, дали да гласуват оставката й другата седмица.

Теменужка Петкова: Няма проблем нито с доставката на ток, нито с цената

За държавно участие във важни за енергетиката дружества се обявиха синдикатите. Междувременно, разговорите за финансирането и прозрачността на сделката "ЧЕЗ" продължават.

Токът между политиците заради ЧЕЗ продължи да удря по болните въпроси за властта: кой с кого е свързан.

Валери Симеонов: Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна

„Добре е всички водещи политици да изяснят дали имат пряко непосредствено отношение към тази сделка”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

„Всички от БСП декларираме, че стоим зад един единствен купувач и това е българската държава”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Каракачанов: Не виждам защо Теменужка да бъде жертвана

Даже от Левицата не били съгласни с контролен пакет.

„Само контролен пакет означава, че държавата става съдружник с Гинка с неизвестни офшорки и банки, срешу които се водят разследвания. Ако някой се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, вече никой няма съмнение. Тя повтори 1:1 тези от пресконференция на ГЕРБ, даже не беше ги запомнила, милата”, добави Корнелия Нинова.

Нинова: Държавата трябва да изкупи ЧЕЗ (ВИДЕО)

„Ако питате мен, държавата може да закупи и 100% от акциите”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Сделката за ЧЕЗ е приключила - обявил в телефонен разговор чешкият премиер пред българския. А по въпроса за българско държавно участие, го препратил към компанията-майка в Чехия. Другият болен въпрос: с чии други пари, освен на Гинка Върбакова, ще бъде купено дружеството.

„Става дума за банки, международни, с много добра репутация, това мога да ви кажа. Ние ще бъдем безкрайно внимателни при разследването на този ресурс, бъдете сигурни”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев: Политиците да кажат имали ли са отношения с кандидат-купувачи на ЧЕЗ

Патриотите обаче се съмняват в прозрачната приватизация на ЕРП-тата преди повече от десетилетие.

„Митът за кокошката, която снася златни яйца, а сега се чудим какво да правим”, каза още Каракачанов.

Без да се чуди, заради скандала, БСП иска оставката на енергийния министър да бъде приета.

Експерт: КЕВР е беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката

„Въпреки че за нас тя е бушон, опит за спасяване на ситуацията, въпреки че в тази ситуация този бушон не проработи”, на мнение е Корнелия Нинова.

„Министър Петкова по никакъв начин няма отношение към сделката, нищо, че е енергиен министър”, защити я вицепремиерът Томислав Дончев.

От 2010 г. службите за сигурност са следили процеса около продажбата на ЧЕЗ

„Не виждам защо Теменужка трябва да бъде жертва”, зачуди се Красимир Каракачанов.

„Това каква ще е съдбата на моята оставка зависи от премиера и от коалиционните партньори. Така съм сметнала, че трябва в тази ситуация”, защити се министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. 

Българска банка за развитие: Нито лев от банката не е ангажиран с ЧЕЗ

Според вицепремиера Валери Симеонов, който с лично мнение във Facebook коментира ЧЕЗ, че сделката била нагласена от продавача, но законна. А предложението на Бойко Борисов за държавно участие нямало "нищо лошо". Симеонов обвинява БСП в разпалване на медийна истерия, която само затруднила държавата. Накрая обобщава в емотикони - всички били доволни, само Корнелия Нинова - не.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.