Политикът призова премиера Борисов да каже какво ще се прави с АЕЦ "Белене"

В студиото на "Здравей, България" Рамадан Аталай от ДПС заяви, че ситуацията в Пловдив около убийството на Жоро Джевизов–Плъха показва, че властите не се справят с подобни проблеми.

„От политическа гледна точка можем да допуснем, че се прави опит да се отвлича вниманието от предишните скандали”, каза той. Аталай разкритикува управляващите, че са оставили „улицата”, да управлява една кризисна ситуация, каквато е случаят в Пловдив.

Защо ДПС поиска държавата да не се меси в сделката за ЧЕЗ?

Той направи сравнения с шесторното убийство от Нови Искър с убийството на крадеца от Пловдив, казвайки, че в единия случай полицията и прокуратурата са информирали непрекъснато обществото за последните факти.

Аталай каза, че големите теми в момента са ЧЕЗ, здравната каса и други подобни. Той разкритикува и често използвания от медиите израз „сараите на ДПС”, като каза, че с това в последните години се прави „голяма политика”.

ДПС: Държавата да не участва в сделката за ЧЕЗ

„Движението за права и свободи няма да смени курса да поддържа стабилността и сигурността в държавата. Това, че управляващите не могат да предложат сигурност и стабилност, не означава, че Движението за права и свободи е тръгнало да създава напрежение”, каза Аталай.

Той заяви, че в държавата има нестабилност, която произтича от управляващата коалиция и особено от „Обединени патриоти”.

Карадайъ: 3 март е символ на нашата вярност към държавността и демокрацията

„Искаме демонтаж” на тези, които „не са готови да управляват”, каза представителят на ДПС. Според него управляващите изпитват страх и паника от това, което „може да им се случи, което се е случило и през 2013-та година”.

„Всяка опозиция се стреми към властта. Второ, Движението за права и свободи смята стабилността на държавата за по-важна, отколкото каквито и да е избори. Дали ще има избори не е решение на Движението за права и свободи, а самата обстановка подсказва”, заяви Аталай за плановете на ДПС.

Сделката за ЧЕЗ - основна тема и в парламента

Във връзка с продажбата на ЧЕЗ от коалиционното правителство на НДСВ и ДПС преди години, Аталай заяви, че преди въпросната сделка, загубите на дружеството са били над 30%, докато сега са под 10.

„Една от основните причини за приватизацията беше, че държавата не може и няма как постоянно да определя цените на доставката на електроенергия. Ако върнем обратно, държавата да застане начело, тогава ще видите, че протестите, които ежемесечно могат да се проявят, ще са пред сградата на Министерския съвет. Нито едно управление няма да издържи на такъв натиск, защото когато си изнесъл контрола извън държавното управление, обществото е спокойно и знае, че то се контролира от един независим политически орган”, каза Аталай за приватизацията на ЧЕЗ и другите ЕРП-та.

Готови ли са от ДПС да поемат властта в свои ръце?

Той заяви, че на последното събиране на ДПС Ахмед Доган е изразил загриженост за сигурността на държавата, както и за това как партията да стигне до гражданите.

За тези, които напуснаха на ДПС, вливайки се в ДОСТ, Аталай заяви, че Централният съвет на движението е решил, че всеки, който желае да се върне в редиците на партията, е добре дошъл.

Реакциите на политическите партии след сделката за ЧЕЗ

Той изрази възгледите на ДПС и за казуса с АЕЦ „Белене”. „Движението за права и свободи казахме, че ако нямаме енергийна стратегия, която да определи каква енергия и от какви източници ни трябва, ще изпаднем пак в онази ситуация дали да построим Белене или не”, каза той.

„Народното събрание има мораториум за строителство на "Белене”, каза той и призова премиера Борисов да „внесе в НС решение какво ще се прави с "Белене”.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.