Това заявиха от дружеството за NOVA

Протести и ключови преговори за съдбата на ЧЕЗ. Стотици се събраха пред Министерския съвет с искане, продажбата на енергодружеството да бъде спряна. Със скандирания "Оставка" митингът затвори за кратко движението в центъра на столицата.

В същото време, в Прага собственикът на фирмата - купувач Гинка Върбакова преговаря с ЧЕЗ. Чака се съгласието им "Инерком" и българската държава да са партньори в сделката, но кабинетът да държи контрола над дружеството.

Първите резултати от преговорите между Гинка Върбакова и „ЧЕЗ”-Прага са факт. Официални документи ще бъдат изпратени до регулаторите в България.

Втори ден Прага е домакин на преговорите между Гинка Върбакова и чешката компания ЧЕЗ. Няколко са основните теми, които се обсъждат. На първо място бе звето решение да се сезира Комисията за защита на конкуренцията - българският регулатор, който трябва да одобри сделката, за да може да се даде ход и официално "Инерком" да може да придвижи финализирането на придобиването на българските активи. Към момента от ЧЕЗ Груп заявяват, че по никакъв начин не се съмняват в Гинка Върбакова, категорично е осигурено финансирането и няма никакви основания българският регулатор да отхвърли тази сделка. 

Новостите, които днес излизат на преден план - "Инерком" разполага с 9 месеца, в които трябва да плати цялата сума. В противен случай сделката може да бъде развалена. Пред NOVA от чешката компания-майка заявиха, че и преди са оптивали да вкарат през българското правителство идеята за придобиване на някаква част от активите на българската компания ЧЕЗ, но до момента не е имало такъв интерес. 

Първите резултати от преговорите между Гинка Върбакова и ЧЕЗ-Прага са факт. Официални документи ще бъдат изпратени до регулаторите в България.

„В подписания договор има банкова гаранция. Тя е 5 милиона евро и ако цялата сума по сделката не бъде платена, тези 5 милиона, трябва да бъдат изплатени на „ЧЕЗ”-Прага. За първи път получихме и официалното искане от страна на „Инерком”, българската държава да се включи в сделката”, заяви Алис Хоракова, говорител на ЧЕЗ.

От ЧЕЗ обаче уточниха за NOVA, че преди време самите те са водели разговори с българската държава. Тогава обаче интерес не е имало.

Недоволни от сделката за ЧЕЗ на протест пред Министерския съвет

„Процесът по продажбата на българските активи на ЧЕЗ започна през януари 2017 г. Господин Плескач обяви, че са се опитвали да се свързват с българското правителство няколко пъти с въпроса дали имат какъвто и да било интерес към българските активи и отговорът винаги беше отрицателен”, поясни говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова.

Томас Плескач е третият по значимост в ЧЕЗ. Отговаря за българските активи.  Днес именно негово интервю за Лидови Новини отново разбуни духовете. С темата се занимава Андрей Кутник. От месеци той има достъп до секретни документи около продажбата на ЧЕЗ - информация, от които публикува.

„Мисля, че най-важното нещо за тях в момента е да си получат парите и да напуснат България”, коментира Андрей Кутник, разследващ журналист.

За първи път във вестника се появява и информация за кандидатите. Според интервюто в началото 9 големи компании са искали да купят ЧЕЗ. Накрая обаче са останали само две. Фирмата на Гинка Върбакова и индийски инвеститор, с интереси в България.

„ЧЕЗ смятат, че България не е добро място. Нека не забравяме и арбитражното дело - има много милиони, заложени в играта и според мен именно арбитража ще изиграе основна роля в изхода от тази ситуация”, на мнение е Андрей Кутник, разследващ журналист.

От финансовото министерство в Чехия, които притежават над 50% от ЧЕЗ заявиха за NOVA, че са получили сериозни уверения за финансирането на сделката и ръководството на ЧЕЗ нямало никакви съмния около Гинка Върбакова. Очаква се в петък да са ясни първите резултати от преговорите. 

Първи резултати ЧЕЗ и „Инерком България”

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.