Преди оперативната интервенция те не са могли да четат дори с очила

Британски и американски учени, работещи съвместно, съобщиха, че са извършили успешна операция за връщане на зрението на двама възрастни хора, засегнати от дегенеративно заболяване, водещо до слепота, предава БГНЕС.

Роден в слепота в “Ничия земя”

Британските пациенти доброволци – мъж на 80 години и жена на около 60, са били засегнати от често срещано заболяване – макулна дегенерация, свързана с напредването на възрастта. Те са били подложени на уникална операция със стволови клетки, която е довела до връщане на зрението им, се съобщава в комюнике на болница „Мурфийлдс“ в Лондон. Болестта засяга много хора над 50 години и е една от честите причини за загуба на зрението.

Физическата активност намалява риска от глаукома

Учени от „Лондонски проект за лечение на слепота“ са използвали ембрионални стволови клетки, за да създадат тъкан, сходна на увредената част от ретината, която след това е била трансплантирана. Операцията е продължила около два часа при единия и един час при другия пациент. Двамата доброволци са били наблюдавани в продължение на една година и са показали забележително подобрение на зрението. От невъзможност да четат дори с очила, те са постигнали капацитет за четене между 60 и 80 думи в минута с обикновени очила за четене.

Защо клепачите ни понякога трептят?

Как изглежда светът на незрящите?

Мъж се събуди с татуировки върху клепачите след запой (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.