NOVA се среща с хората, избрали аскетичния живот в легендарния манастир

Ще се срещнем с хора, които владеят до съвършенство тайните на кунг-фу и издигат бойните изкуства на съвсем ново ниво. Монасите от манастира Шаолин.  Те вярват, че силата идва единствено от ума и за тях почти няма граници на това какво могат да правят с телата си, но и с ума си. 

Археолози откриха древна статуя в Ангкор в Камбоджа

Има 2 дни, в които не можем да направим нищо. Вчера и Утре. Да живеем днес, тук и сега – това е филосифията на монасите от Шаолин. 

Ши Хенг И е главен кунг фу майстор на манастира Шаолин в Европа. Ши Хенг Зонг е абат на манастира.

Бойци от Шаолин откриват фестивала за съвременен танц в Пловдив

"Когато приемаш будизма, получаваш ново име. По китайска трацията имената на монасите започват с Ш, това е съкратено от Шичамуни. И означава Семейстово на Буда, Да принадлежиш на Буда. Ние сме трето поколение монаси от Шаолин", разказва той. Зонг означава „ В името на сърцето”. Означава Правдивост.

Когато е само на 4, бащата на Ши Хенг И го праща в манастира. 

Шампион по бойни изкуства описа приключенията си по света в книга

" Израснах в семейство със строги азиатски традиции. Ако баща ти иска нещо от теб, ти го правиш! Когато учителят ми каже – „направи това”, не се замислям – защо? Просто се подчинявам и следвам. Това е като твой духовен баща", казва той.

"Баща ми не искаше по цял ден да вися пред телевизора или да играя на видеоигри. Започнах с кунг-фу. Шаолин е световно известен с бойните изкуства. За мен като 4-гошино момче всичко беше кунг-фу. Животът ми беше училище и тренировки. Докато моите приятели играеха навън след училище, аз тренирах кунг-фу", казва той.

Немски майстор учи българи на Вин Чун техники

Вижте повече за уникалните традиции и учения на шаолинските монаси във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.