Президентът Ердоган разпореди разследване срещу студентите, противопоставящи се на операцията в Африн

Турската полиция арестува в неделя седем студенти в истанбулски университет, определени от президента Реджеп Ердоган като "терористи", съобщава БГНЕС. Студентите са протестирали срещу военната му кампания в Сирия. Полицията е нахлула със сила в общежитията на Босфорския университет (Boğaziçi) в 5 часа сутринта в неделя и е арестувала трима студенти - двама мъже и една жена, съобщи на АФП адвокатът Инайет Аксу.

Ердоган: Никакви отстъпки пред Европа утре във Варна

Според неговата информация тези арести са част от кампанията срещу студентите, започнала в четвъртък. Броят на арестуваните от кампуса на този университет е вече седем.Ердоган нарече в събота "терористи" тези студенти, които се противопоставят на турските военни операции в Сирия на партиен конгрес в черноморския град Самсун.

Ердоган за кюрдите: Ще изчистим Тeл Рифат от терористите

През седмицата избухна напрежение в университета между поддръжници и противници на военната кампания в Сирия. Група студенти отвориха щанд в университета, предлагащ сладкиши и локум, които бяха наречени "Афрински сладки" в памет на турските войници, загинали в боевете за превземането на кюрдския анклав в Сирия. В отговор други студенти издигнаха антивоенни лозунги.

Панос Каменос: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни

"Докато млади хора разпространяваха бонбони, онези млади комунисти, тези предатели, се осмелиха да нападнат щанда им", каза Ердоган, който обяви разследване, за да бъдат идентифицирани студентите, които се противопоставят на военната операция.

Ердоган: Турция е готова с нови операции в Сирия

Босфорският университет е държавен университет на брега на Босфора в европейската част на Истанбул. Има четири факултета и две висши школи, в които се придобива висше образование, както и 6 института за по-високи образователни степени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.