Вижте изявленията на Туск, Юнкер, Борисов и на турския президент

Срещата между турския президент Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС във Варна приключи. При изключителни мерки за сигурност Ердоган и европейските лидери пристигнаха в морския град. 

Срещата между евролидерите и Ердоган прикова политическото вниманиe

Изявления след разговорите направиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателят на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. 

„Тази среща е от изключително значение. Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще”, заяви Доналд Туск. „По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви той.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТУСК, ЮНКЕР, ЕРДОГАН И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

"Турция иска час по-скоро да бъде приета в Европейския съюз, както и да се либерализира визовият режим за гражданите на южната ни съседка". Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата на върха във Варна. „Надявам се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото. И все пак кандидатурата ни за членство е в сила от 1968 г., вече е 2018-а, а ние все още не сме нищо повече от кандидат”, коментира Ердоган.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви: „Може би съм малко тъжен от състоянието на отношенията между ЕС и Турция. Няколко години вече подкрепям това да станат член на ЕС. Аз съм против простата идея да прекратим преговорите с Турция. Не, аз съм гарант, че ще продължат преговорите спрямо Турция”.

„Каналът на диалог между ЕС и Турция трябва да продължи да работи. В края на българското европредседателство може да има още една среща като днешната във Варна”, заяви премиерът Бойко Борисов след разговорите на високо ниво в „Евксиноград” в понеделник.

Анализатори определят историческата среща като дипломатически успех за България. Европа пък определи срещата като „трудна”, но поздрави България за успеха.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.