Властите заявиха, че по време на проверки не намират нито кой изхвърля, нито къде изхвърля отпадъци

Тонове дрехи втора употреба, изсипани на незаконно сметище за текстил с площ от няколко декара. Сметището се разраства от години. Кой се отървава от ненужна стока втора ръка?

Кварталът е "Модерно предградие", а гледката е пъстра. Частен имот от няколко декара е превърнат в сметище за дрехи.

ЗАРАДИ ДЕПО ЗА ОТПАДЪЦИ: Жители на Джерман - отново на протест

На метри от сметището за дрехи има склад за дрехи. Десетки чували с облекло втора ръка. Собственост на Марин, познат в квартала като текстилен бизнесмен. Според хората тук сметището е последна спирка в бизнеса на търговеца. Бизнесменът внасял дрехите от швейцарска фирма. От контейнерите се подбирало само годното за продажба, другото се изхвърляло. Според собственика на склада обаче друг изхвърля боклука.

Очевидно не цялата стока внесена от швейцарска фирма стига до пазара, останала част, явно отива на сметището.

Транспортират 2500 тона опасен химикал от бивш завод в Девня

Малко след пристигането на екип на NOVA, камионът, който товареше дрехи за изхвърляне от двора на Марин, започва обиколка на квартала. Оказва се, че камионът всъщност е на фирма „Титан”, която има договор за почистване на района, но не и такъв да изхвърля текстилен отпадък от частни имоти.

„Ние нямаме договори с този адрес, шофьорът на своя глава е вдигнал и ще си понесе административна санкция”, заявиха от фирмата

Криза с боклука заплашва седем общини (ВИДЕО)

Собственикът на боклука обаче твърди друго.

„Имаме договор с фирма „Титан” от 8-ми март. Това, че шофьорът е дошъл нерегламентирано, без знанието на Столична Община, да изкара някакви 50-100 лв., проблем ли е?!?”

Договор има на думи, но на хартия такъв не е показан. Институциите имат информация за проблема от 3 години, въпреки това мерки не са взети.

Обявиха бедствено положение в Пазарджик заради боклука

„По време на проверката не намираме нито лице, което извършва дейността, нито къде се изхвърлят отпадъците”, заяви представител на отговорните органи.

Имотите на сметището са частни, вече няколко пъти собствениците са предупреждавани да изчистят. За три години, обаче никой не е търсил кой всъщност изхвърля.

Криза с боклука в десетки общини

„Преди две години на този човек му дадохме контейнер и той не трябваше вече да изхвърля, но както виждате боклуците пак са там. Накарахме собственика да направи диги, за да не минават камионите, ама те пак минават”, каза кметът на район Връбница, Младен Младенов.

Сега община и инспекторат обещават, че ще опитат да стигнат до източника на отпадък, вместо веднъж на всеки три години да разходват общинск

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.