САЩ предложиха проекторезолюция, с която се създава механизъм за разследване в размирната страна

Доналд Тръмп обеща мощен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия.

Американският президент заяви, че се разглеждат варианти за военен отговор на атаката от събота в сирийския град Дума, като обеща да вземе решение по въпроса съвсем скоро.

САЩ: Сирия не може да извърша химически атаки без руска и иранска подкрепа

"Не можем да допуснем повече жестокости като тези, които видяхме. Не можем да ги допуснем в нашия свят... Особено, когато сме способни да ги спрем, благодарение на силата на САЩ", заяви държавният глава.

Той е обсъдил нападението с френския си колега Еманюел Макрон в телефонен разговор. Двамата са единодушни, че трябва твърда реакция на международната общност.

Британският премиер Тереза Мей също осъди предполагаемото нападение с химическо оръжие.

ОЗХО разследва данните за химическото нападение в Сирия

Реакциите на Запада последваха напрегнатото заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което Москва и Вашингтон си размениха остри реплики.

"Нашите военни, радиологични, биологични и химически части бяха на мястото на предполагаемото химическо нападение и потвърдиха, че не са намерени химически вещества. Не са намерени и тела на загинали. Не е имало отровени хора в болниците", коментира Василий Небензя, представител на Русия в ООН. 

Нетаняху: Израел ще нанася удари по тези, които искат да му вредят

"Русия можеше да спре безсмисленото клане, ако искаше. Но тя стои до режима на Асад и го подкрепя без никакво колебание", заяви от своя страна представителят на Вашингтон Ники Хейли.

 

САЩ предложиха проекторезолюция, с която се създава механизъм за разследване в Сирия. Русия обаче е против и настоява, че текстът съдържа неприемливи елементи, които влошават нещата.

Точно преди година повече от 80 души загинаха при атака с газ зарин в сирийския град Хан Шейхун. Това накара САЩ да изстрелят ракети "Томахоук" срещу сирийска военна база.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.