Данните показват, че има глобални страхове, заяви Първан Симеонов

„Хората харесват мека външна политика и биха желали много по-твърда вътрешна политика”. Това заяви социологът Първан Симеонов относно последното проучване на „Галъп” на общественото мнение.

Експресният сондаж е проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона и обезпечава представителност на данните. Независим от външно финансиране. 

„Галъп”: 62% от българите подкрепят премиера във външната политика

"Защо харесват мека външна политика? Защото се страхуват. Данните показват, че има глобални страхове. Повече от половината пълнолетни българи виждат като реална опасност глобален военен конфликт”, обясни Симеонов.

Данните на „Галъп” сочат още, че 53% от анкетираните смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт.

Докъде ще се разрасне конфликтът в Сирия?

„Има и едни 34%, които казват: „Може да се стигне и до употреба на ядрено оръжие”. 6% смятат това за много вероятно”, коментира Симеонов. „2/3 смятат, че подобен конфликт е малко вероятен или изключен”.

Според Симеонов хората харесват балансирана външна политика.

„Хората казват „Безкомпромисно вътре”, но „меко вън”, коментира социологът.

По случая „Скрипал” над 80% одобряват позицията на българското правителство, сочат още данните на агенцията.

„Правителството положи доста сериозни усилия, понякога дори пропагандни, този тип политики да се харесват”, заяви Симеонов.

„Във вътрешен план продължава да се очаква ревизия”, обобщи социологът.

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.