Анатолий Макаров добави, че между руските и американските военни текат консултации

Руският посланик в България изрази надежа, че дипломацията ще надделее при вземането на решение дали да има военни удари в Сирия. Анатолий Макаров добави, че между руските и американските военни текат консултации, като целта им е да се избегне най-лошият сценарий, свързан с война.

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Посланик Макаров допълни, че версиите за употребата на руско химическо оръжие по случая “Скрипал” и химическата атака над сирийския град Дума са удобни за определени страни. И определи като политически разумно решението на българското правителство и премиера Борисов да не отзавава руски посланици. 

“Когато чух, че Тереза Мей поиска по линия на солидарността да се гонят руски дипломати от страните на ЕС и НАТО, това ме учуди. Защото възникваше въпрос с какво основание се прави това. Нa такъв натиск е било подложено и българското правителство, знам това. И не само българското, а всички останали правителства в ЕС. Но България, и в конкретния случай, премиерът ви Бойко Борисов прояви политическа мъдрост. Както вече имах възможност да кажа и в други телевизионни интервюта, и аз се радвам, не че се радвам, защото все пак работя в България, но смятам едно такаво решение на вашето правителство за политически разумно. Защото беше казано ясно, „нека първо разберем каква е действителната ситуация и тогава да взимаме решения”, каза Анатолий Макаров.

Меркел: Няма да участваме във военна операция в Сирия

Той добави: „Виже такво се получи, опитваха се да ни докажат, че Русия само произвежда химическо оръжие, с което е дошла да трови Скрипалови. Ако това беше бойно химическо оръжие, те отдавна нямаше да са живи. Ако ние стояхме зад този случай и ако трябваше Скрипал да бъде убит, той отдавна щеше да бъде мъртъв. Не се вълнувайте! Щяха да намерят някаква отрова или друго оръжие. Но на нас това не ни беше нужно да го правим. Ние казахме друго – това е терористична атака срещу руски гражданин, защото Сергей Скрипал има и руски, и британско гражданство. А дъщеря му Юлия е чиста гражданка на Русия. Затова ние казахме „дайте и ние да участваме в разследването на случая, готови сме да дадем свички необходими и съответстващи материали по случая”. Но не поискаха да ни чуят, категорично отказаха да си сътрудничат с нас”.

ОЗХО потвърди руска следа в случая "Скрипал"

„Отказаха ни и затова ние се обърнахме към Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Там съществуват съответните процедури, които могат да бъдат задействани при възникването на подобни ситуации.

Помолихме да ни допуснат до това разследване, заедно с другите страни. Но ни отказаха.  И какво се получава? Изписаха Юлия Скрипал от болницата. Ние им казахме, „вижте, тя е руска гражданка, дайте ние възможност да се видим с нея”. Отговорът е, „знаете ли, тя ще бъде изпратена в Съединените щати, заедно с баща си”.

Разузнавателни самолети на САЩ на остров Крит

Тоест, бойното химическо оръжие не сработи, така се получи. Резултатът е следният – Юлия оздравя, баща й Скрипал се възстановява и сега ги укриват от обществеността”, добави посланикът.

А сега говорят за използването на бойно химическо оръжие в Сирия. Това друг сценарий ли е ?

Ще ни кажа и за това. Само да завърша със сюжета за Скрипал. Не знам къде в момента се намират бащата и дъщерята, те са руски граждани и ние имаме правото да бъдем допуснати до нашите граждани. Както, ако това бяха български граждани, бъларското посолство трябваше да има достъп до тях. Но това си остава за сметка на съвестта на британските спецслужби, които направиха това. А сега по въпроса за Сирия. Разбирате, че на фона на една създадена среда, в която се твърди, че Русия със своите действия може да предизвика всичко, което си пожелае, включително и химическа атака над гражданите, които живеят на територията на Великобритания, се случи тази химическа атака в Сирия.

Ще има ли военни удари срещу Сирия?

И тук версиите им добре си пасват. Ние предупреждавахме и по-рано, че бойците в Сирия подготвят провокация с използването на химическо оръжие. Ние говорихме за това още през март. Но никой не ни слушаше. А сега, колко добре им се получи. Сирия използва химическо оръжие срещу бойците, Русия ги поддържа. Същата Русия, която е виновна за това, което се случа в нейните граждани във Великобритания. Колко е удобно сега да се говори, че Русия и Сирия са две държави, които използват химическо оръжие срещу своите граждани.

Както знаете от самото начало на конфликта, по покана на сирийското правителство на територията на Сирия има руски съветници, експерти, които работят там.  И след тази, т.н. химическа атака, веднага отидоха в района на град Дума, за да видят на място какво става.

Защо Сергей Скрипал не умря?

Казаха ни, че наистина има такъв случай с отравяне на хора. А ние казахме, „добре, след като има такъв случай, дайте спешно да съберем представители на Организацията за забрана на химическото оръжие и да изпратим техни специалисти, които да проверят какво се е случило там”. В същото време поискахме да поставим официално този въпрос на заседание на Съвета за сигурност  на ООН. И да кажем, че не трябва да се заплашва суверенна държава отново на основанието „твърде вероятно”, преди да имаме каквито и да било доказателства. Ако има доказателства, отивайте, търсети ги и ги проверявайте.

И пак Съединените щати и Великобритания блокираха нашата проекторезолюция.  Защото според техните резолюции, които ние блокирахме, те искаха да се създаде специална комисия. В която в продължение на един месец следователи, експерти и тези, които ще дават съдебна оценка на тези действия. Но нашият аргумент е, че вече има такава организация, работеща от години и това е Организация за забрана на химическото оръжие. Трябва да кажа, че нашите експерти вече бяха в Дума и не откриха никакви следи от използвнане на химическо оръжие. Провериха всички болници, други възмони места, доказателствата ги няма. Нужна е провокация, разбирате ли, нужна е провокация. Ако ти не искаш да слушаш, няма да чуеш това което се опитват да ти кажат. Всички искат, по-точно не всички, а отделни страни искат някакви приключения.

Е, ще имат ли приключения? Дипломатическите канали, които имате, казват ли че ще има американски ракетен удар?

Аз не съм получил указания да се крия в бункер в посолството. Нямам такива указания. И не си копая такъв.

Добре, как мислите - ще се стигне ли до удари или всичко ще се размине само с няколко туита от страна на американския президент?

Вие чели ли сте неговите туитове? Помните какъв беше първият му туит, гответе се за ракетни удари, а следващият – хайде да се разоръжаваме. После се оказа, че за всичко е виновен спецпрокурорът Мюлер. Нека първо американският президент да си изясни какво иска да прави.  Но, както вече и самият Владимир Путин каза след приемането на грамите от чуждите посланици, „слушайте, живеем в сложни времена, длъжни сме да търсим решение, а да не създаваме проблем едни на други”.

Кога да чакаме президента Путин в България, възможно ли е това да стане след 7 май?

Дайте първо с вас да доживеем до, надявам се, благополучния край на тази кризисна ситуация. Като имаме предвид, че на територията на Сирия има голям брой руски граждани – съветници, експерти, военнослужещи и военна полиция, разбира се, че се безпокоим за тях, ако се стигне до ракетни удари от американските кораби. Назависимо дали те ще са насочени към Дамаск, по други цели, или, да не дава Господ, по нашата авиационна база в Маймим.

Слава Богу, че вървят консултации по линия на военните, защото тези консултации са единствените, които в момента същестуват като възможност. Чрез тях ние можем да се договоряме за избягване на най-лошия сценарий – пряк военен сблъсък между Русия и САЩ.

Но президентът Путин беше в Турция, а още не е дошъл в България.

Вижте, с Турция сме в различни отношения. Турция предложи да строи газопровод с нас, засега България само се събира да ни направи подобно предложение. Не, не, вашето правителство не се е отказало от тази идея. Правителството ви има желание да работи с Русия в сферата на енергетиката. Имате желание, Бойко Борисов каза на Владимир Путин, че ние сме готови да се разплатим и отново да се върнем в проекта „Южен поток” или „Турси поток”, не знам как точно ще се казва, и да има отклонение на тръбата от Турция към територията на България, направо към Варна.

Кажете повече за тези разговори между руските и американските военни.

Слава Богу, че има такива комуникации. Сутрин се будя, включвам радиото и си казвам, „нощта е преминала, без да има война”. Защото аз не знам как ще се държи американският президент, той води консултации със своите съюзници в НАТО. Не искам един ден да се събудя в страна, която ще се окаже враждебна на Русия. И да не се окаже, че вместо от  половин година да съм тук, за да направя всичко възможно нашите отношения да станат по-близки и братски, да се окажа в страна, която ще е във военен конфликт с Русия. Аз самият много се тревожа по този въпрос.

Хората си задават един въпрос - ще има ли война или не?

Добре, че повечето хора се числят към нормалните. Само че решенията се взимат.... вие знаете от кого. Да, аз съм много емоционален човек, затова така се вълнувам. Трябва да знаем как ще живеем утре – в мир или във война, или в конфликтни ситуации на границата на война. За нас с вас това е много важно. Пристигнах преди половин година в България, за  да живеем заедно в мир. И искам и занапред да работя за това. Да не ме отзовават оттук.

Разполагате ли с информация, че в НАТО вече се предприемат дипломатически стъпки, за да може и другите страни от Алианса да подпреят Америка и Великобритания, ако има удари по Сирия?

Засега не знам, на нас, както разбирате, няма да ни дадат такава информация. Но на този етап работи дипломацията, но не дипломацията от Twitter, а работи нормалната дипломация. Сега именно дипламоцията има първостепенно значени. Дай Боже, ситуацията да се успоки! Много се надявам здравият разум да надделее. Да не би да сме изпитали някаква носталгия по войната, че да искаме нова? Има международни норми, дайте да ги спазваме. Ние друго не искаме. Да се придържаме към тях и да се готвим за инагурацията на руския президент Владимир Путин на 7 май.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.