На място са разположени около 2500 полицаи

В Западна Франция се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи срещу принудителното затваряне на антикапиталистически лагер. Сблъсъците започнаха още в понеделник, когато полицията започна операция за изселване на лагера, който е близо до град Нант. Лагерът е създаден преди 10 години за борба срещу плановете за ново летище.

93 години от атентата в „Света Неделя” (СНИМКИ)

Офицерите бяха атакувани от около 300 протестиращи, някои въоръжени с коктейли "Молотов", които се опитаха да изградят отново да изградят помещения в лагера в неделя сутринта, съобщи полицията. Двама души бяха арестувани и един офицер беше ранен.Около 3000 до 4000 души по-късно се стекоха на мястото, за да участват в мирен протест, защитавайки лагера, добави полицията.

Остри сблъсъци между полиция, анархисти и екоактивисти във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Генералният директор на Френската жандармерия генерал Ришар Лизюре заяви, че операцията за прочистване на лагера е била подкопана от присъствието на "крайнолеви“, включително демонстрантите с черни облекла, които често се сблъскват с полицията при демонстрации по света. На подобен митинг в събота стана свидетел Нант, като по улиците на града се разпръснаха 6700 демонстранти. На място са разположени около 2500 полицаи.

Зелените искат разследване за назначаването на "Чудовището" на Юнкер

Доминик Френо, съпрезидент на протестното движение Acipa, призова към сдържаност и от двете страни.От началото на протестите миналия понеделник при сблъсъци са били ранени 148 от протестиращите, сочи информация от медицинските власти.

Крайнолявата бунтовническа група НОА наруши примирието в Колумбия

Активистите, които се противопоставят на плановете за изграждане на ново летище край град Нант, първо започнаха да се настаняват върху земеделските земи през 2008 г. и постепенно лагерът се разпростря върху 1600 хектара, като беше обявен за утопистка левичарска селскостопанска общност. Но през януари правителството обяви, че се отказва от плановете за летището и призова пришълците да напуснат през пролетта заетата от тях земя. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.