Светнаха всички като коледни елхи, заяви прокурор Иван Гешев

Прокуратурата с нови данни след зрелищния арест на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя е разследвана за търговия с влияние, а сигналът е подаден от голям инвеститор. Работното обвинение срещу нея е за получаване на подкуп в особено големи размери.

Иванчева поискала рекордния подкуп - 500 000 евро от инвеститора, за да не осуети плановете му за изграждане на няколко сгради в района. Парите, с които кметицата бе заловена във вторник - 70 000 евро, били само първата вноска от рушвета. Но и тя е най-големия подкуп задържан някога у нас.

СЛЕД 10 ЧАСА РАЗПИТИ: Първи думи на кметицата на "Младост" след извеждането й от Спортната палата (ВИДЕО)

 

"Оставихме я да си вземе парите, по-точно заместничката й. Качиха се в колата и я спряхме, за да я хванем с парите. Посредникът беше задържан в градинката на "Кристал". В него бяха намерени 14 000 евра. Човекът светна като коледна елха. Светнаха всички", посочи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, като уточни, че парите са били белязани. 

Той не разкри името на изнудвания инвеститор. Ясно е, че човекът е живял в чужбина и има разрешително за строеж, но Иванчева и екипът й са бавили преписката. Арестуваните са наблюдавани от декември миналата година. Документирани са 20 срещи с рекетирания инвеститор. Според разследващите Иванчева била много предпазлива. А посредникът бил бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров.

ПОКАЗЕН АРЕСТ: Сложиха белезници на кметицата на "Младост" в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро", обясни Гешев.

Кадри от намирането на подкупа у кметицата на "Младост" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та. Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата, иска нещо да се подобри. Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи“, заяви Иван Гешев.

10 часа разпитваха кметицата на "Младост" и заместничката й (ВИДЕО)

Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф. След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на "Кристал“, посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.

Комитетът, издигнал кметицата на "Младост", оттегли подкрепата си

Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев разкри, че срещу Иванчева има и други оплаквания за изнудване.

"Принуждавала е лица под форма на дарение да строят площадки и да облагородяват пейки. Не може, не е редно това", заяви той. 

Разследващи влязоха в сградата на Община Младост (ВИДЕО)

"В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които се ползват за изнудване", съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, като допълни, че Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас "А".

Обвинението още е в работен етап и може да бъде променено в "ръководене на организирана престъпна група" или "пране на пари". 

Мярката за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров ще се гледа в четвъртък или петък.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.