Обяви, че има заговор заместникът й Румен Русев да застане начело на "Младост"

Кметицата на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева застана пред Специализирания съд, който трябва да реши дали остава в ареста. Според обвинението тя е поискала рекорден подкуп от строителен предприемач.

Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха зрелищно арестувани във вторник в центъра на София. Днес в съдебната зала пък двете бяха поставени зад бронирана сътклена преграда. 

Държавното обвинение иска постоянен арест както за Иванчева, така и за Петрова, както и за бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, който е обвинен, че е бил посредник при предаването на подкупа.

„Петно в международната ни репутация и грубо потъпкване на доверието на избирателите”. Така прокуратурата определи поведение на Десислава Иванчева и заместничката им.

На днешното заседание стана ясно и кой е изнудваният инвеститор. Това е Александър Ваклин и неговата фирма „Ваклин груп”.

Адвокатите на тримата задържани поискаха клиентите им да бъдат незабавно освободени и оспориха голяма част от доказателствата по делото. На първо място те казаха, че няма документ по делото за маркирането на парите. Освен това адвокатите изтъкнаха, че маркиращото парите вещество е открито по устните, носовете и деколтетата на двете жени, но не и по техните ръце.

Адвокатите определиха ареста като изключително унизителен.

Освен това стана ясно, че Александър Ваклин превел собствени средства от 70 000 евро на следовател Тодорова на 2 април. В показания пред съдия обаче твърди, че на 13 и 14 април е бил уведомен, че трябва да даде подкуп от 70 000 евро, разказа адвокатът на Биляна Петрова - Иван Иванов. Той помоли съдията да анализират несъответсвието.

Иванчева и Петрова не са направили самопризнания. Зад бронираното стъкло в спецсъда двете отрекоха обвиненията, а Иванчева показа бележка, на която обяви акцията за заговор срещу нея. Целта била в нейния стол да седне настоящия й заместник Румен Русев.

„Не ми дават да говоря с вас! Не сме ходили в „Ринг мола", не сме вземали пари в „Мараята””, каза на журналистите Иванчева през бронираното стъкло.

Не са ни светели ръцете тук въобще! Ако иска да говори с марсианците тоя, Гешев ли, какъв беше… но да гледа фактите”, заяви Иванчева.

Имаше заговор да сложат служебен кмет, като ме освободят. Това е Румен Русев”, продължи Иванчева и добави, че парите са били в колата, под седалката и тя не знае как са попаднали там.

Нямаме никакви отпечатъци – само тук, когато съм подписвала някакви документи, защо от 2 часа поискаха да ми вземат отпечатъци чак в 10? И ми сложиха един лист, на който да пиша възражение, който не е от официалните листове и като съм писала вероятно се е очертало тук (показва си дланта) нямам на пръстите отпред”, заяви Иванчева.

Жители на „Младост” и представители на сдружението „За зелен Младост” продължават с протестните акции в защита на Иванчева. Поредната им демонстрация е насрочена за тази вечер пред Специализирания съд.

Припомняме, че Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха задържани при зрелищна акция във вторник. В тях беше намерен рекорден подкуп от 70 000 евро, дадени от изнудван инвеститор.  

Следенето на Иванчева започнало миналата година, а конкретният сигнал бил подаден преди два месеца. След това рекетираният заел пари на службите, за да хванат кмета в крачка, защото държавата не разполагала с такива големи суми. 

ВСИЧКО ЗА АРЕСТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КМЕТИЦАТА НА „МЛАДОСТ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.