Отговаря проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”

Жена е починала в столична болница, защото не е успяла да доплати за сърдечна клапа по новите цени на медицинските изделия. Тази информация, появила се в публичното пространство, възмути мнозина.

„Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, заяви проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”.

„Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане, дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени обаче не държим на склад такива клапи”, заяви проф. Джоргова. Това било причината да чакат фирма да ги снабди.

По думите на проф. Джоргова проблемите са започнали след 1 април, когато е влязло в сила ново решение за цените на медицинските изделия, които са променени.

Разследват смъртта на 4-годишно дете във Враца

Проф. Джоргова заяви, че въпросът е изключително сложен и тежък.

„Това са възрастни хора, с тежки противопоказания са за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят. Това са пенсионери, обикновено няма откъде да ги намерят”, заяви проф. Джоргова.

Млада родилка почина в болницата, разследват смъртта й

„Ще помоля, това решение, което ни засяга нас, да седнат, да поговорят, да издадат ново решение”, призова в ефира на NOVA пенсионерката Мария Стойнева. Самата тя в момента пие лекарства, с които да се поддържа, докато дойде време за операцията й. Тя обаче ще бъде направена, ако Мария Стойнева намери от някъде 10 000 лева.

„Няма откъде да ги намеря”, заявява Стойнева.

Още по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си