Сред жертвите има италиански, френски и немски граждани

Българка загина в швейцарските Алпи. Тя е сред шестте жертви на силна буря, която удари група от 14 туристи. Съпругът на сънародничката ни – италианец, бил водач на алпинистите.

Новината за загиналите туристи се помрачи допълнително днес, след като към петимата загинали италианци бе добавена шеста жертва. Това е 52-годишната  Калина Дамянова, съпруга на водача на групата.

8 скиори загинаха в Алпите

Тя е починала тази нощ от хипотермия, след като бе евакуирана от спасители в швейцарска болница във Валезе. Алпинистите загинали по време на преход, организиран от нашата сънародничка и съпругът й.

Участниците в експедицията - общо 14 опитни алпинисти, са попаднали в капана на внезапно развихрила се буря. Те били само на пет минути от планинското убежище на над 3160 метра височина. Заради бурята загубили ориентация и решили да прекарат нощта на открито. Това е струвало живота на почти половината от групата заради хипотермия. Съпругът на нашата сънародничка е загинал на място, падайки в пропаст в опит да се ориентира.

Калина Дамянова и Марио Кастильони са били собственици на специализирана агенция за алпинисти и скиори в швейцарския град Киасо до италианската граница. Те са организирали фаталния тур Шамони-Зермат, дълъг 180 км, който експертите считат за един от майсторските преходи.

Въпреки майския ден и пролетното време, Алпите взеха още две други жертви в Италия днес.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.