Причината се крие в климатичните промени

Между 2014-2016 година в САЩ се наблюдава трикратно нарастване на броя на болестите, предавани от насекоми, което е предизвикано от климатичните промени, предава БТА.

През указания период са били наблюдавани над 642 хиляди случая, установиха Американските центрове за контрол и превенция на болестите. Сред тях фигурират заболяванията от лаймска болест, от западнонилски вирус и зика, на чиято сметка са регистрирани 27 хиляди случая през 2004 и над 96 хиляди случая през 2016 г.

Стотици нахапани от кърлежи всеки ден. Как да се предпазим?

Според специалистите предаваните от насекоми болести представляват растящ риск и страната е длъжна да се подготви по-добре за посрещането на тази заплаха за общественото здраве.

Най-честата болест в тази категория в САЩ е лаймската. Тя се предава при ухапване от кърлеж и води до сериозни последствия, които могат да докарат пациента до инвалидност. Лаймската болест е трудна за диагностициране.

Най-разпространените от комари болести на територията на САЩ са тези, предавана чрез западнонилския вирус, чрез денгето и зиката. А най-разпространеното от бълхи заболяване е чумата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си