Израелският военен министър заяви, че страната му се съобразява с руските интереси и очаква същото

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман поиска гаранции от Русия, че нейните съвременни системи за противоракетна отбрана (ПРО) няма да бъдат използвани срещу израелските самолети над Сирия и призова Москва да осъди Иран за неговите постоянни заплахи срещу еврейската държава, пише израелското електронно издание The Jerusalem Post, цитирано от "Фокус".

Иран нарече израелския премиер "долен лъжец"

“Имаме нормални отношения с Русия и се съобразяваме с нейните интереси. Надяваме се, че Русия също ще се съобрази с нашите интереси в Близкия Изток. От Русия очакваме разбиране и подкрепа за нашите жизнени интереси“, заяви Либерман в интервю пред руския ежедневник „Коммерсант“.

Сирия съобщи за ракетни удари по нейни бази (ВИДЕО)

„Лидерите на Иран всеки ден правят заявления, че ще унищожат Ционисткото образувание. За съжаление, ние не виждаме недвусмислена реакция от Западна Европа е Русия, която е много внимателна в това да помни всичко, което се е случило по време на Втората световна война. И ние очакваме ясен и недвусмислен отговор от Русия на декларациите и действията на Иран“, добави министърът на отбраната. Сочейки факта, че Израел не изгони нито един руски дипломат в отговор на опита за убийство на бившия руски двоен агент и неговата дъщеря в Англия по-рано тази година, Либерман подчерта, че Израел е „изградил специални отношения“ с Москва, които се характеризират с ефективност и прозрачност. 

Майк Помпео и Близкия изток

„Ние не търсим конфронтация с Русия, напротив, през последните години бе изграден открит, откровен и прозрачен диалог с Русия и когато нашите гледни точки съвпадат, и когато не съвпадат. През последната година се проведоха няколко срещи между служебни лица от Израел и Русия, в резултат от които бе приложена система за координация на действията в Сирия, чрез която да се избегнат инцидентни сблъсъци между Русия, която провежда военни операции в Сирия и Израел, който предполагаемо е отговорен за няколкостотин въздушни удара в разкъсваната от война страна. Миналата седмица Jpost публикува доклад, според който Москва обмисля възможността да оборудва Сирия със съвременни системи за ПРО С-300 безплатно, като мярка след оглавените от САЩ удари по няколко военни обекта заради предполагаема смъртоносна химическа атака в град Дума на 7 април.

Русия може да предизвика голяма война в Близкия изток

„Ако Асад не се намеси, а ще бъде много мъдро от негова страна да не го прави, тъй като ние нямаме намерения да се месим във вътрешните работи на Сирия. Ако неговите сили, неговите системи за ПВО, открият огън срещу нас – ние ще открием огън по тях“, обясни Либерман, повтаряйки думите, които изказа по време на конференцията на The Jerusalem Post в Ню Йорк миналата седмица. „Според моето мнение, Асад е военен престъпник, отговорен за смъртта на повече от половин милион граждани на своята страна. Но ние няма да се месим във вътрешните работи на Сирия. Това, което няма да толерираме, са опитите на Иран да превърне Сирия в преден пост срещу Израел. Всеки опит на Иран да се закрепи в Сирия ще бъде осуетен“, отсече министърът на отбраната. Докато войната в Сирия се обърна в полза на Асад, благодарение на намесата на Москва, Израел се страхува, че Иран ще помогне на „Хизбулла“ да произведе високоточни ракети с насочване, които да помогнат на групировката и на другите шиитски милиции да разширят своя плацдарм на Голанските височини.

Израел може да удари иранските въздушни сили в Сирия

Променяйки темата към Иран, Либерман заяви, че множеството документи, придобити от разузнавателната служба на Израел Мосад, са безспорно доказателство, че Техеран продължава да работи над ядрената си програма. „Публикуваните документи са безспорно доказателство, че Иран е действал активно не само да обогати уран, но и да създаде ядрени оръжия. Те просто временно са замразили програма, за да получат максимални придобивки от споразумението, за да могат по-късно да създадат ядрени оръжия. Нещо повече, те замразиха производството на ядрени оръжия само докато получат максимална изгода от споразумението“, уточни той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.