Европейските лидери намекнаха, че ако Анкара държи да остане на пътя си към еврочленството, трябва да се промени

Европейският съюз е разтревожен за честността на предстоящите избори в Турция. Това стана ясно на конференция, организирана от Европарламента в Брюксел. Темата - свободата на словото в южната ни съседка.

След като Турция вече сериозно се заинтересува от членство в Европейския съюз, Европейският съюз вече сериозно се заинтересува от свободата на словото в Турция. А общото заключение е, че то никак не е свободно.Това единодушно мнение споделиха турски журналисти, които участваха във форума. Техните имена бяха пазени в тайна до последния момент, за да нямат колегите проблеми в родината си.

А оттам се наложи и изводът, че без обективна информация няма как изтеглените за 24 юни избори в Турция да бъдат честни и свободни. Подразбра се и още един извод - че на този етап всъщност няма какво да се направи. Тази година Турция зае 157-о място по свобода на словото в света. Зад печалната позиция стоят близо 200 журналисти зад решетки. Десетки арести и дела. 150 закрити медии.

"Репортери без граници": България - на 111-о място по свобода на пресата

Журналистът Невшин Менгю живее в Истанбул. Работила е в телевизия „CNN Turk”. Сега - в „Дойче Веле”. За да не й се налага да прави "правилна" журналистика. А ако Невшин избягала в чужда медия, то колегата й Явуз Байдар избрал направо да прави своята от чужбина.

„Тези, които не са в затвора, са в чужбина. Останалите са уволнени. Безработни. Тоест ако се върнем в Турция, вероятно ни чака същото. Дела. Може би затвор”, коментира журналистът Явуз Байдар.

А тези, които все още са на работа, не бяха на форума в Брюксел. Така опозиционната гледна точка остана единствената.

„О, те биха казали, че ние лъжем. Че всичко е толкова хубаво. И че всички тревоги и усилия на правителството са насочени само към гарантиране на сигурността и борба с тероризма”, коментира Мехвеш Евин.

Турски съд с присъди срещу журналисти от "Джумхюриет" (ВИДЕО)

Така след медийните заключения закономерно се стигна до политическите.

„Ако една партия и един кандидат имат всички медийни канали, а останалите нямат нито един. Как да очакваме свободни и честни избори?”, попита Йосуф Канлъ.

Същите тревоги, оказа се, споделя и ръководството на Европарламента.

„Това е напълно неприемлива ситуация за нас. Турция прави всичко възможно да обърне гръб на нашите ценности”, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Европейските лидери натъртиха, че ако Анкара държи да остане на пътя си към еврочленството, това трябва да се промени. А първи тест ще бъдат именно предсрочните избори през юни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.