Децата и алергичните към фотозащита, трябва да ползват кремове с минерален филтър, смятат още лекарите

Тъмните и изкуствени материи предпазват кожата от слънчевите лъчи по-добре отколкото памучните или ленени дрехи. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Иван Богданов, секретар на Българското дерматологично дружество. По думите му дрехите, които са с фотозащитен фактор, също трябва да са в тъмен цвят. Лекарят допълни, че дрехите, изпрани с белина, също пропускат по-слабо слънчевите лъчи.

Как да предпазим кожата си от вредите на слънцето?

В първите 10 минути на слънце на ден организмът е набавил необходимото му количество витамин Д, след това кожата трябва да е покрита с фотозащитен крем, единодушни са дерматолозите. Кожата е "злопаметна" и тежко изгаряне в детска възраст може много да увеличи риска за меланом, каза дерматологът от ВМА Валерия Матеева.

Колко трябва да се излагаме на слънце през различните сезони?

Тя подчерта, че е възможно човек да има много бенки по тялото си, но една от тях да е по-различна като големина, форма и цвят, което налага търсене на медицински преглед. Асиметрична бенка, с неправилни граници, с нехомогенен цвят, с диаметър над 5 мм. и нарастваща е сигнал за пациента да потърси лекарско мнение, допълни тя. Появата на нови бенки при деца и млади хора до 30-годишна възраст е нормално, каза още Матеева.

Колко опасно е слънцето за кожата?

Слънцезащитният крем трябва да се нанася равномерно, според указанията на производителя, на всеки два часа, 30 мин. преди излагане на слънце, съветват лекарите. По думите на дерматолога проф. Николай Цанков децата и алергичните към фотозащита, трябва да ползват кремове с минерален филтър.

Доктор: Бебетата да се пазят от силното слънце

На 16 май близо 200 дерматолози от България ще се включат за 12 път в кампанията "Евромеланома" и ще преглеждат безплатно, обяви доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. Тя подчерта, че е необходимо предварително записване, като телефоните и местата, на които ще се извършват прегледите са обявени на сайта www.derma.bg, както и на сайта на дружеството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.