В него участваха повече от 13 000 души, 159 единици въоръжения и техника, 75 самолета и хеликоптера

От двете страни на конфликта в Сирия, но заедно на Червения площад. Владимир Путин и Бенямин Нетаняху приеха заедно парада за Деня на победата.

По традиция по Червения площад в Москва преминаха в тържествен марш хиляди войници и десетки бойни машини. Част от тях бяха показани пред публика за първи път.

СНИМКИ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК

159 бойни машини и 75 самолета бяха показани на парада. За първи път бяха включени безпилотни самолети, роботизиран танк и робот за разминиране, използван от армията в Палмира и Алепо в Сирия.

Основното ново оборудване включваше бойната машина "Терминатор", предназначен за използване във военни зони, в които е било използвано ядрено оръжия и оръжие за масово унищожение, както и ракетата „Кинжал“, носена от свръхзвуков самолет МиГ-31.

„За всички държави, за цялото човечество е важно да осъзнаят, че мирът е много крехък и че неговата стабилност укрепва нашите общи усилия да се слушаме един друг. Да се доверяваме и да се уважаваме. Русия е отворена за диалог по всички въпроси за гарантиране на световната сигурност. Готова е за конструктивно и равноправно партньорство заради съгласието, спокойствието и прогреса на планетата”, заяви Владимир Путин.

Сред високопоставените гости на военния парад бяха президентът на Сърбия Александър Вучич и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

За седми пореден път парадът в Москва завърши с парад на "Безсмъртния полк". Участниците в акцията носеха портрети на свои роднини, участвали във Втората световна война, знамената на Русия и Съветския съюз.

В шествието се включи и президентът Путин заедно с колегата си от Сърбия и премиера на Израел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.