В първия й самостоятелен проект – „Аморе” й партнират водещите солисти на Болшой театър

Световноизвестната примабалерина Светлана Захарова „разказва” за любовта с усмивка и тъга в първия си самостоятелен проект – „Аморе”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В зала 1 на НДК тази вечер й партнират водещите солисти на Болшой театър - Михаил Лобухин, Денис Родкин, Денис Савин, както и Патрик де Бана - премиер солист на трупата на Морис Бежар и Начо Дуато, съобщават организаторите от „Жокер медия”.

„Аморе” обединява три балета, които разказват за любовта - щастлива и трагична, и разказът е сериозен или с усмивка”, казва Светлана Захарова.

Първата миниатюра – „Франческа де Римини", е по музика на Чайковски, постановка на Юрий Посохов, бивш премиер солист на Болшой театър, а после успешен хореограф.

Вторият балет – „Преди дъжда”, е дело на германско-нигерийския балетист и хореограф Патрик де Бана - премиер солист на трупата на Морис Бежар и Начо Дуато и създател на световния проект „Кралете на танца”. Освен че прави този балет специално за Захарова, той е и неин сценичен партньор. 

Балетният фарс „Щрихи върху нотите” по музика на Моцарт и хореография на Маргерит Донлон /Ирландия/ представя световната прима в неочаквана за нея, комична светлина.

„Аморе” вече има почти едногодишна история с премиери в Модена и Парма, Италия. Показван е в Москва - в Болшой театър, в Токио, Лондон, Атина, Равена, Генуа и други.

На бляскава церемония в Болшой театър през март популярният френски актьор Венсан Касел, носител на „Сезар”, връчи международната награда BraVo в категорията „Балет на годината" на Светлана Захарова за „Аморе”, припомнят от екипа.

„Аз не обичам да танцувам едно и също, но това не се отнася за класическите спектакли - тях ми се иска да танцувам колкото може по-дълго. Съвременният балет е друго нещо - да рискуваш, да се пробваш в различен стил, това е необходимо на артиста. Не се страхувам от експерименти - обичам да бъда различна, непредсказуема”, казва Захарова. 

Тя допълва, че отдавна мечтае да направи нещо съвсем ново и че сама е избрала хореографите на трите едноактни балета, включени в „Аморе”.

„Репетирахме цяла година и това беше изключителен творчески процес, в който работехме с голяма любов", припомня примата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.