Кой стои зад този експеримент и каква е неговата цел?

Само за няколко месеца ресторант оглави кулинарните класации в Лондон. Заведение, което изглежда скромно, с уютна градина и перфектна кухня. „Бараката в Дълуич” от Южен Лондон измести топ ресторанти със звезди „Мишлен”. Има само един проблем с така наречената „Барака” - че тя не съществува.

„The Shed”, или „Бараката”, e ресторант номер 1 в Лондон. Всички кулинарни критици, знаменитости, блогъри отчаяно се опитват да резервират маса. Проблемът е – досега ресторантът не съществуваше.

„Преди ми плащаха, за да пиша измислени коментари за ресторанти в TripAdvisor. Ресторанти, които никога не съм посещавал. Така рейтингът им се вдигаше. Реших и аз да направя своя класация и да се опитам да стигна до първото място. Да имам ресторант номер 1 в цял Лондон, без той да съществува. Измамих всички”, разказа Уба Бътлър, журналист и създател на „The Shed”.

Експериментът започва на шега. Шест месеца отнема Уба, който работи като журналист, да си измисли цял ресторант и д го превърне в сензация.

„Написах различни варианти на фалшиви коментари. Помолих семейството и приятелите ми да се включат като публикуват измислените истории. Купих си нов телефон специално за ресторанта. Хората звъняха непрекъснато, всички искаха резервация и така неусетно ресторантът ми стига до първото място”, разказва той.

"Бараката" е ни повече, ни по-малко от задния двор на Уба в Дълуич. Единственото, необходимо за регистрацията в Trip Advisor, било телефон и уебсайт. А за популярността й - интересна концепция.

В ресторанта му не сервира храна, а настроения. Ястия с имена като "Любов", "Комфорт" и "Емпатия".

Снимките са направени изключително с домашни потреби - като шоколадови суфлета от кухненски гъби, заляти с кафява блажна боя и доукрасени с пяна за бръснене.

„Хората вярват страшно много на написаното онлайн. Исках да разбия системата. Развивах подривна дейност. „Уошингтън Пост” ме нарекоха Донал Тръмп в TripAdvisor. Имам същата коса като него”, разказва още Уба Бътлър.

От 18 149-ия ресторант в Лондон "Бараката" се изкачва до заветното първо място. Ресторантът "работи" само с предварителни резервации по телефона и затова Бътлър отказва маси на стотици, даже хиляди хора.

За да сложи край на експеримента си, журналистът отваря ресторанта само за една вечер, в която сервира полуфабрикати, украсени с цветя. Гостите изпадат в екстаз и се връзват на шегата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.