Според Зоран Заев новото предложение за име носи историческа приемственост

Република Илинденска Македония е възможният избор за име в спора между Скопие и Атина. Това потвърди официално премиерът на Македония Зоран Заев. Името е било обсъдено с колегата му Алексис Ципрас по време на срещата им в София.

Илинденска Македония - вероятното ново име на Македония (ОБЗОР)

В специално изявление пред медиите Заев подчерта, че с това име страната му няма никакви териториални претенции към нито една съседна държава, включително и към Гърция. И в двете държави обаче има резерви към предложеното име.

Предложението за компромисно име, което да сложи край на продължилия повече от 25 години спор, не беше официално обявено досега, но бързо се разпространи след срещата в София.

Кабинетът на Ципрас не приема името Република Илинденска Македония

„Република Илинденска Македония е името, за което е възможен компромис с Гърция”, заяви Заев. Според него новото предложение за име е носител на историческа приемственост. Илинден е денят на обявяването на Илинденско-преображенското въстание срещу Османската империя през 1903 г. на територията на днешна Македония.

„С това евентуално решение запазваме достойнство, потвърждаваме и засилваме нашата македонска идентичност”, коментира премиерът, като призова всички македонски граждани да го подкрепят.

Лидерска среща в Скопие за разрешаване на спора за името

„Аз съм македонец и ви каня всички - македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошнаци и всички останали, наистина всички, последвайте ме и подкрепете възможното решение на 25-годишния спор, който теглеше Македония надолу за решаването му”, коментира Заев.

От българската партия ВМРО, която е част от управляващата коалиция, не виждат проблем с новото предложение за име.

„Специално за нас българите, то е приемливо”, потвърди Искрен Веселинов.

В Гърция обаче новото предложение не намира подкрепа. Лидерите на основните политически партии отхвърлят името Република Илинденска Македония. Според консервативната „Нова демокрация” новото не е достатъчно, за да се сложи край на евентуално териториални претенции към Гърция.

СЛЕД СРЕЩАТА В СОФИЯ: Постигнат е компромис за името на Македония

Зоран Заев обаче даде отговор и на тези притеснения: „С това име се разграничаваме изцяло с региона Македония в Гърция. Във всички аспекти”.

От кабинета на Ципрас обявиха, че новото име трябва да включва географско или хронологическо определение. В Скопие, новото предложение също не се посреща еднозначно и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че е против името Република Илинденска Македония.

„Ако не постигнем компромис за това име от двете страни, оставаме на масата за преговори, докато не намерим приемливо решение за нас и за Гърция”, заключава Заев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.