Къде са корените на спора?

Ще бъдат ли американските стоки по-скъпи в Европа? Това е възможно, ако щатските власти и ЕС задълбочат търговските си противоречия.

Помпео: Ще окажем безпрецедентен финансов натиск върху Иран

Къде са корените на спора? В края на март американският президент Доналд Тръмп повиши до 25 на сто митата за внос на стомана и до 10 на сто за алуминия. До първи юни, обаче по-високите налози не важат за ЕС. До края на месеца Тръмп трябва да реши: потърпевша ли ще е Европа от рестрикциите или не.

Ако Америка реши да обложи с по-високи данъци стоманата и алуминия от Европа, съюзът готви контраоблагане с 25% вносно мито за щатско фъстъчено масло, джинси, портокалов сок и други стоки. Ако се стигне до тези мита, това ще влива в хазната на европейските държави допълнителни милиард и 600 милиона долара, изчислили са от Евросъюза.

ПЕКИН И ВАШИНГТОН СЕ СПОРАЗУМЯХА: Няма да има търговска война, поне засега

Мито за мито, заканват се едни на други Щатите и Европа, а експертите дават кратка оценка на очаквания от Съюза отговор. Според анализаторите, Европа имала нужда от щатското партньорство, а не от раздалечаване в търговията.

„Европейската икономика, нейното развитие ще се забави, ние не сме си самодостатъчни.Просто изостряме едни отношения, от които има нужда Европейският съюз. Големият риск е, че може да се затвори и самоубие”, заяви председателят на Българската макроикономическа асоциация, Васил Караиванов.

Тръмп настоява Германия да се откаже от „Северен поток-2“

В първите няколко месеца подобни налози щели да помогнат, особено за европроизводителите на царевица и  ориз, както и на ирландско уиски.

„За европейските потребители ще има по-скоро положителни ефекти - тези събития са дефлационни, свалят цените. Положителните ефекти са за няколко месеци, след това следват негативни и политическо узряване, че това не е правилно”, каза финансовият анализатор Цветослав Цачев. Според експертите, войната на митата е икономика, но и политика. Основно на Доналд Тръмп.

ДОНАЛД СРЕЩУ ДОНАЛД: Какви трябва да са отношенията между Европа и САЩ?

Миналата седмица един срещу друг в задочни критики се изправиха Доналд срещу Доналд.

„С такива приятели, кой се нуждае от врагове”, каза тогава Доналд Туск.

„Европейският съюз беше ужасен със Съединените щати по отношение на търговията.Познавам Жан-Клод, познавам и Туск много добре. Харесвам ги и двамата.  Затова могат да ме наричат с всякакви думи, ако бях на тяхно място, аз също щях да го правя, защото това няма да продължава повече”, заяви от своя страна американският президент Доналд Тръмп.

Накъде ще тръгне търговията и политиката през океана, ще се разбере в началото на юни.