"Като че ли преиграваме с това, че преди българите са били образовани, а днес не са", коментира Даниел Вълчев

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Къде е мястото на книжовността в дигиталната ера и духовността в материалния свят?

Отбелязваме Деня на славянската писменост и култура

„Има значително разширяване на пространството за култура през последните години. Няма драматичен скок, но има тенденция. В почти всички културни жанрове има устойчив ръст – четенето и покупката на книги, посещението на театри, концерти на популярна музика, български филми по кината. Фокусът се премества от доходите към качеството на живот, а културата е част от него”, коментира в „Здравей, България” социологът Боряна Димитрова.

„Радостен съм, че през последните години в България има много телевизионни сериали, популярна музика, постановки”, каза от своя страна бившият министър на образованието Даниел Вълчев.

ПРИЗВАНИЕ УЧИТЕЛ: За пътя на знанието до малкото село

„Много се говори за това как младите не четат и че книгата изчезва. Интернетът е революция и днешното поколение не си представя света без него. Като че ли преиграваме с това, че преди българите са били образовани, а днес не са. Истината е, че обществата никога не са били образовани и ако направим статистика колко българчета са ходили на училище през Възраждането, ще видите, че процентно никак не е много. Светът масовизира образованието и в този смисъл качеството вече е много различно”, каза още той.

ДАРОВИТИ ДЕЦА: За любовта към знанието и колекциите от медали

„Предизвикателствата пред всяко едно поколение са горе-долу еднакви. Те просто намират различни средства да се справят с тях. В момента няма някаква изключителност”, коментира Любен Дилов-син.

„Ако има недъг в образованието, той е връзката между семейството и това, което се случва в училище. Родителите почти нямат представа какво се случва там”, на мнение е той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.