Ветеринари вече взеха кръвни проби от бременното животно

Съдбата на Пенка, кравата-беглец ще стане ясна до дни. Днес ветеринари взеха кръвни проби от бременното животно, след което ще се реши дали то да бъде умъртвено.

Рано тази сутрин инспектори от Агенцията по храните в Кюстендил са посетили Пенка и са й взели проба. От няколко дни животното е в изолатор, защото е било на разходка в Сърбия - страна извън ЕС.

НАРУШИТЕЛ НА ГРАНИЦАТА: Историята на кравата Пенка, която избяга в Сърбия

Пенка е бременна в 6 месец, а стопанинът й се притеснява, че властите могат да решат да я евтаназират безпричинно. Припомняме,че 14 дни Пенка прекара в съседна Сърбия, след като напуснала пределите на страната ни през КПП „Олтоманци”.

„Тази сутрин са идвали да вземат кръв без моето знание, да присъствам аз тука и се опасявам как ще бъде предадена тази кръв в София. Дали няма нещо да има компромати”, коментира Иван Харалампиев, собственик на кравата Пенка.

КРАВА-МИГРАНТ: Каква ще е съдбата на Пенка?

„Кравата е възложена под възбрана в Копиловци, изолирана е, самостоятелна е, обработен е с противопаразитни средства и днес моите колеги взеха кръвни проби, при което ще бъде изследвана за заразен дермат, ку-треска, злокачествена катарална треска, син език. Направено й е и алергично изследване”, коментира д-р Велка Войнова, ОБДХ – Кюстендил.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.