Срещата в Канада може да завърши без обща позиция на лидерите

Лидерите не успяват да изгладят различията си на срещата на Г-7 в Канада. Основните спорове са за търговията, като европейците се опитват да убедят Доналд Тръмп, че налагането на мита не е от полза за никого. Работната вечеря и отделните разговори не сближи позициите им и по отношение на Русия.

Среща Тръмп-Макрон на Г-7

Европейските лидери не са съгласни с искането на Доналд Тръмп Русия да бъде върната на срещите на Г-7. Вчера американският президент каза, че мястото й било на масата за преговори.

"Темата за Русия беше обсъдена. Съгласихме се, че връщането на Русия не е възможно, докато няма значителен напредък на ситуацията в Украйна. Това е общата ни позиция", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Тръмп призова за връщане на Русия в Г-7

По-големият проблем е търговията. Останалите шестима лидери представили на Доналд Тръмп данни за истинското състояние на търговията със Съединените щати. Той представил данни на свой ред и настоял, че неговите са по-точни.

"Съединените щати имат много голям търговски дефицит с Европейския съюз от години. Сега работим по въпроса", каза Тръмп.

СРЕЩА НА Г-7 В КАНАДА: Обсъждат търговията и икономическия растеж

Според източници от срещите между лидерите вниманието на Тръмп било изцяло фиксирано върху търговския дефицит и това правело дискусиите трудни. Всички лидери твърдят, че прогрес има и позициите се сближават. Някои вече направиха прогноза, че срещата в Канада може да завърши без обичайното комюнике, под което се подписват всички лидери.

Причината е, че освен в търговията, различия между Тръмп и останалите има по въпросите  за промените в климата, отношенията с Иран и израелско-палестинския конфликт.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.