Какъв е залогът и как темата е свързана с България?

Много години вече ни делят от началото на спора между Гърция и Македония. Откъде тръгва той, за да стигне до своя край днес - край водите на Преспанското езеро? Какъв всъщност е залогът?  И как темата е свързана с България?

Споровете за името на Македония продължават повече от 25 години - от самото създаване на независимата държава на мястото на бившата югославска република. Гърция не приема населената със славяни и албанци страна да се казва Македония, както древната държава, чиито завоевания поставят началото на 3-те века на Елинистичната епоха в региона.

Подписват историческото споразумение за новото име на Македония

Проблемът с името се задълбочава от размитото значение на термина "Македония" през вековете. По време на Римската империя с него се обозначава една голяма провинция. След разделянето на империята на Източна и Западна, границите на Македония се преначертават. Османската империя също използва името, но отново за област с други граници, които са в основата на днешното разбиране какво е Македония. Към чисто географският аспект се добавя и политически, като отслабването на Османската империя води до бунтове и революционна дейност в региона. Някои в македонските земи искат независимост, други обединение с България, а споровете водят до войни, в които участват всички балкански страни.

Алексис Ципрас остава на поста след вота на недоверие

Така стигаме до наши дни, когато Македония има проблеми с повечето си съседи. Гърция оспорва името на страната и опитите й да си приписва символи като Звездата на Вергина и личности като Александър Македонски. България оспорва съществуването на македонския като отделен език, както и националната идентичност на македонците, а Сърбия оспорва независимостта на Македонската православна църква. След десетилетия на спорове, Гърция и Македония активно търсят решение на двустранните проблеми в последните няколко месеца. Днешният договор е компромисът, до който стигнаха двете страни след усилени преговори с международно посредничество.

Екип на NOVA в епицентъра на протестите в Атина

Компромисът се търси в името на нов шанс Македония да тръгне към Европейският съюз и НАТО.

Но далеч не всички са доволни. В Македония и Гърция вече на няколко пъти имаше протести срещу споразумението. Националистически кръгове или политически противници на управляващите в двете страни, наричат спогодбата лоша или дори предателска. Тя беше повод за вота на недоверие срещу правителството на Ципрас, както и за призиви за оставка на Заев. След подписването на споразумението, предстои референдум в Македония през есента. До края на годината процедурите в Македония би трябвало да са приключили, след което споразумението да бъде ратифицирано от гръцкия парламент.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.