Полицията със сълзотворен газ срещу протестиращите на пл. "Синтагма"

Решаващ момент за Атина и Скопие. Остават броени часове до подписване на споразумението за името Република Северна Македония. Недоволни и от двете страни на границата готвят мащабни протести, а премиерът на Гърция Алексис Ципрас се изправи пред вот на недоверие, внесен срещу него, заради споразумението.

Десетки гърци се събраха в знак на недоволство на площад "Синтагма". Протестиращите не искат по никакъв начин думата "Македония" да фигурира в името на северната им съседка. Малко след 19 часа вечерта гърците започнаха да замерят служителите на Жандармерията с бутилки с вода. Полицията обаче отвърна на удара и се опита да ги прогони със сълзотворен газ. Малко след като се разбягаха в различни посоки, гърците се върнаха на площада и продължиха своя протест. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В АТИНА

Че Македония е гръцка, че Елада е на огън и на нож със Скопие, че Александър Велики е грък – разпалено се пее в гръцките песни на Синтагма. А хора като Янис, който живее в Холандия, но е грък, спират колата си на пътя, за да покажат, че са срещу споразумението с Македония. 

„Ще променяме историята за следващите поколения, защото това  момче в парламента иска да я промени? Не! Македония е гръцка”, категоричен е Янис.

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ: Подписването на споразумение се очаква в неделя

Според статистиката 75 на сто от гърците въобще не искат думата „Македония” в името на северната им съседка. Компромиси в Атина почти не се чуват.

„Ако загубим малко днес, утре ще поискат Тракия, после Кипър. Ако не се борим за това, което имаме, това ще продължи с поколения”, смята един от протестиращите гърци.

СЪДБАТА НА ЦИПРАС: Гръцкият парламент гласува вота на недоверие

А денят беше противоречив не само на площада, но и в парламента. Тази вечер на площад „Синтагма” настроенията са крайни. Или си грък, или не си добре приет. Македонци съвсем не се допускат.

Очаква се утре част от протестиращите на площада пред гръцкия парламент да заминат за Преспанското езеро, за да покажат и там, че не са съгласни да има Република Северна Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.