Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ

Нова наредба затяга контрола при производството на био храни. Преди да стигне до пазара всеки продукт ще минава лабораторен анализ за качество.

Веселина Ралчева оглежда био лавандула и произвежда етерични масла.

„Има много повече ръчен труд. Невъзможността да се ползват хербициди за плевелите оскъпява, тъй като работната ръка става все по-малко и все по-скъпа”, коментира той.

Веселина е един от регистрираните 6471 производители на био продукти у нас. Участвала е в написването на последната наредба в Министерство на земеделието. Документ, който цели да сложи ред в сектора.

Двойният стандарт при храните – отново на фокус

„Един цялостен одит, който изкарва на яве цялостния производител и преработвател от полето до крайния продукт на рафта. Слагат много по-голям контрол от страна на държавата, така че да сме сигурни, че всеки един продукт е контролиран”, поясни Веселина Ралчева.

Колко щастливо са расли кокошките, ще казва контролираща фирма.

„Тя има задължението да проверява”, обяснява Нина Рашева, началник отдел “Биологично производство” в земеделското министерство.

Как да проверим истински ли са био продуктите в магазините?

Такива договори между производителите и сертифицираните фирми за контрол е имало и досега.

„Новото е преди издаването на сертификата за биологично производство да се вземат проби за анализ, за да се гарантира, че продуктът наистина има биологичен статус”, казва още Нина Рашева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.