Дали то ще остане в автентичния си вид на място или асфалтът ще мине през него ще стане ясно след 20 юли

Протест в защита на античния град, открит на трасето на магистрала „Струма”.

Поредното недоволство на местните е насрочено за 13 часа пред сградата на общината, два дни след като изтече срокът, който премиерът даде на експертите да решат съдбата на разкопките. Дали те ще останат в автентичния си вид на място или асфалтът ще мине през него ще стане ясно след 20 юли, когато по график приключва работата на археолозите. Тогава и културното министерство ще трябва да каже тежката си дума. Везната обаче като че ли вече е наклонена в полза не на разкопките, а на магистралата.

РЕШЕНИЕ ЗА АМ "СТРУМА": Кабинетът дава още 100 000 лв. за разкопките

През пролетта античното селище, изникнало на бъдещото трасе на „Струма” край Благоевград, се превърна в ябълката на раздора между местни хора, археолози и управляващи. Първите поискаха разкопките да се запазят на място в автентичния си вид, а трасето на магистралата да се измести встрани. Властта обаче контрира. Преместването на трасето щяло да забави и оскъпи проекта, пък и намереното не било чак толкова ценно.

Но все пак премиерът Бойко Борисов спря строителството в района и даде двумесечен срок на експертите от Министерството на културата да се произнесат. Два дни след изтичането на срока решение все още няма, а хората отново излизат на протест.

РАЗКОПКИ ИЛИ МАГИСТРАЛА: Споровете за трасето на „Струма” продължават

„С този протест искаме да кажем, че искаме и магистралата, и античният град да се запазят по най-добрия начин и да не се противопоставя едното нещо на другото”, обясни Лазар Андреев от инициативния комитет за запазване на разкопките.

За съдбата на античния град Министерството на културата ще се произнесе след 20 юли, когато ще приключат и проучванията. От Пътната агенция обаче вече имат насоки.

Разгорещени дебати в Благоевград за съдбата на разкопките при АМ "Струма"

„В този случай няма да има изместване на трасето на магистралата, а по-скоро ще се изместят тези структури, които са ценни, които имат висока експозиционна стойност в рамките на този археологически обект”, обяснява Наталия Пеева, експерт в АПИ.

Ако решението на експертите от културното министерство е в полза на магистралата, забавянето в строителството на отсечката ще бъде наваксано и то ще приключи в срок, категорични са от АПИ.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.