Защо Китай ограничи вноса на пластмасови и хартиени отпадъци за рециклиране?

Преди близо година китайското правителсвто уведоми Световната търговска организация (СТО), че от 2018 г. силно ще ограничи вноса на пластмасови и хартиени отпадъци за рециклиране. 

Махат контейнерите в центъра на София, боклукът отива под земята (СНИМКИ)

Като основание за новата си политика китайците посочват защитата на околната среда. Според китайските власти материалите за рециклиране от Америка са били примесени със замърсен или дори отровен боклук. Той сериозно вреди на околната среда и здравето на китайските граждани, пише БТА.

За американската рециклираща индустрия новината бе шокирища. През 2017 г. Китай изкупи две трети от отпадъчната хартия (над 10 милиона тона), повече от половината пластмасови отпадъци и половината от алуминиевия скрап на САЩ.

Моретата на Азия - бунище за пластмасовите отпадъци на планетата 

През 2016 г. по китайската телевизия бе излъчен документалният филм "Пластмасовият Китай", в който се разказва за семейство, живеещо край завод за рециклиране, който сортира "чуждестранен пластмасов боклук". Филмът предизвика фурор и дори натиск върху високопоставени политици, съобщиха китайски медии.

Това доведе до последици като сериозни проверки на материалите, приемани за рециклиране. Хиляди контейнери бяха върнати обратно, а вносители и фабрики за хартия загубиха лицензите си.

Китай почисти 8,5 тона боклуци от Еверест

Едва тази година обаче Китай се зае сериозно със същността на проблема. Американска организация, представляваща компаниите от бранша, предполага, че протекционизмът може да се засили още повече заради търговската война, разпалена от президента на САЩ Доналд Тръмп. Международните търговски потоци се променят и боклукът трябва да бъде извозван към други страни. Повечето от тях обаче нямат достатъчно капацитет да приемат нови материали за обработка.

Учени от университета в Джорджия изчислилиха, че без Китай до 2030 г. няма да има кой да приеме 111 милиона тона пластмасови отпадъци. Специализирано издание на сметосъбиращите компании съобщава, че 34 от 50-те американски щата вече усещат последиците от китайската забрана. 

Ще бъде ли опасен новият завод за горене на отпадъци?

Някои организации се насочват директно към бизнеса. Групата "As you sow" е създала Инвестиционен алианс за решения за пластмасата, в който участват 25 институционални инвеститори. Те оказват натиск върху големи синдикати за хранителни продукти като "Nestle", "Unilever" и "PepsiCo" да се откажат от опаковките, които не могат да бъдат рециклирани.

Най-модерните процеси за сортиране позволяват отпадъците да се разделят по-успешно. Така пресованите бали може би отново ще станат желана суровина. Изграждането на подобни съоръжения обаче изисква големи инвестиции.

Стажант-редактор: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.