Момичетата са жертви на две трети от инфекциите по света, касаещи възрастта 15-18 години

На всеки три минути от вируса на СПИН се заразява тийнейджърка от възрастовата група 15-18 години. Това съобщи УНИЦЕФ на международната конференция за СПИН в Амстердам, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Учени обявиха напредък в създаването на ваксина срещу ХИВ

Момичетата са жертви на две трети от инфекциите по света, касаещи тази възрастова група, показват данните.

"В повечето страни жените и момичетата нямат достъп до информация и до необходими услуги и грижи или дори нямат възможността да откажат незащитени сексуални контакти", се казва в изявление на генералната директорка на УНИЦЕФ.

Учени обявиха, че са открили функционално лечение срещу вируса ХИВ

ХИВ се разпространява бързо след най-уязвимите и най-маргинализираните хора, което поставя тийнейджърките в центъра на кризата. През 2017 г. 130 000 смъртни случая на хора под 20 години са били свързани със СПИН и са били регистрирани 430 000 нови зарази с ХИВ в същата тази възрастова група.

ЖИВОТ С ВИРУСА НА ХИВ: Личната история на Иво Димчев

Според Международното дружество за СПИН четири от 10 тийнейджърки от Африка са преживели сексуални или физически посегателства от страна на мъж от тяхното близко обкръжение.

Тази неправителствена организация критикува липсата на политика за превенция срещу насилието и за защита на младите хора в много страни. Организацията се занимава и с запознаването на младите хора с различните рискове, в това число и риска от зараза с ХИВ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.