Сурови глоби и забрана за ходене на мачове за футболни хулигани

Сурови глоби и забрана за ходене на мачове за футболни хулигани. Това гласуваха депутатите в парламента.

СРЕЩУ ФУТБОЛНОТО ХУЛИГАНСТВО: Искат повече правомощия за МВР

Според промени в Закона за спорта, глобите за нарушения на стадиона ще станат от 1000 до 5000 лева и възможност за налагане на 5-годишна забрана за посещаване на мачове.

Така по новите правила нарушение ще е не само хвърлянето на бомбички, а дори носенето им на стадиона. 

Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, които трябва да подпомогнат справянето с футболното хулиганство.

Измененията са в няколко насоки. С тях се въвежда режим на достъп до спортни прояви, който ще става единствено чрез документ за самоличност, а личната карта на посетителите ще бъде разчитана от скенер за лични документи.

Новите текстове в закона разширяват правомощията на ръководителя по сигурността и безопасността на спорното мероприятие, който ще може да взема решение за недопускане на лица с наложени принудителни административни мерки, както и на малолетни и непълнолетни без придружител. Съгласието на родител непълнолетното му дете да бъде придружавано от друг възрастен задължително ще се удостоверява с декларация, а един пълнолетен вече не може да бъде придружител на повече от три деца.

Въвеждат се и допълнителни изисквания относно разполагането и използването на видеокамерите на стадионите с цел документирането на събрания доказателствен видеоматериал.

С промените в закона се завишават налаганите санкции и се въвежда наказанието „безвъзмезден труд“ в обществена полза.

Началниците на районни управления на МВР вече ще могат, на базата на неоспорими доказателства за спортно хулиганство, да налагат на глоба и забрана за посещения на спортни мероприятия в страната и чужбина. В мотивите на законопроекта е записано, че тази мярка действа успешно спрямо рисковите и агресивни лица, които посещават стадионите, както и че е довела до голям успех за преодоляването на спортното хулиганство в страни като Холандия, Белгия и Румъния.

БГНЕС припомня, че за необходимостта от законодателни промени в тази област се заговори след поредния инцидент на футболен мач между отборите на „ЦСКА – София“ и „Левски“, играл се на 18 април т. г. на Националния стадион „Васил Левски“. Тогава футболен фен от публиката в сектор „Б“ метна бомбичка, която рани двама полицаи. След мача органите на реда пропускаха феновете да излизат от стадиона един по един и задържаха над 40 заподозрени, а няколко дни по-късно футболният хулиган сам се предаде в полицията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.