Предлагат център, който да складира цялата информация от държавните регистри

"Технически проблем е предизвикал срива на Търговския регистър. Това не означава, че няма човешка вина. Не допускам това да се е случило вследствие нечия умисъл. Но допускам някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Виновните ще бъдат намерени". Това заяви за "Здравей, България" вицепремиерът Томислав Дончев. 

Ще има ли последствия за фирмите сред срива на Търговския регистър?

Той определи случилото се като "изключително сериозна ситуация, която никой не бива да я подценява": "Най-лошото е, че това би могло да се третира като несигурност как работи държавата и каква сигурност осигурява за бизнеса"

Шести ден Търговският регистър е извън строя

"Това, в което ме уверяват всички, е че не може да се говори за загуба на информация. Второ, абсолютно невъзможно е да се манипулира каквато и да било информация. Няма възможност някой да се възползва от нея", категоричен беше той.  

Възобновяват поетапно работата на Търговския регистър

"Това не е единственият архив в държавата. Още от понеделник държавната агенция за електронно управление направи одит на всички информационни системи. Но предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се извлекат уроци, може би до десетина дни ще бъде предложено на Министерски съвет, освен архивите, освен огледалните регистри, да създадем нарочен специален държавен център, където да се складира още един път цялата информация от държавните регистри и архиви", обеща вицепремиерът. 

Той коментира и казуса с протестиращите майки на деца с увреждания: "Спорове има относно разпределението на тези 150 милиона, които премиерът обеща". 

ПРЕГОВОРИ: Майки на деца с увреждания на среща със социалния министър (ВИДЕО)

Целия разговор с него гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.